Egy sima linzertésztával készült almáspite, semmi extra.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj / margarin
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
vaníliás cukor, reszelt citromhéj ízlés szerint
TÖLTELÉK:
2 kg alma
ízlés szerint: cukor, fahéj, citromlé, dió...
2-3 ek keményítő
A tészta hozzávalóiból gyorsan egynemű tésztát gyúrok, majd minimm fél órára hűtőbe teszem, de jobb ha egy éjszakára. Az almát lereszelem, kinyomkodom a levét, elkészítem a tölteléket. A tésztát 2 egyenlő részre osztom, az egyik felét kinyújtom kb fél centisre (vagy ahogy a család szereti), megszúrkálom villával, majd 180 fokon elősütöm. aztán lekenem baracklekvárral vékonyan: vagy úgy, hogy forró a tészta, vagy úgy, hogy forró a lekvár (hogy bőrt kapjon). Mikor kihűlt, ráteszem a tölteléket, kinyújtom a második tésztaadagot, rásimítom. Lekenem egész tojással, tortafésűvel rácsozom (vagy más mintával díszítem), megszúrkálom villával, és sütöm 180 fokon, amíg szép színe nem lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése