Azzuram már egy ideje mondogatja, hogy nagyon szeretne oroszkrém tortát enni. Én viszont nem szerettem volna tortát készíteni, ellenben már vágytam valami olyan "cukrászosra". Így születtek ezek a kis hajók.
Hozzávalók:
12 hajócskához
3 tojásból piskóta
2,5 dl tej
38 g liszt
1 tojássárgája
40 g cukor
1/4 rúd vanília
3 dl habtejszín
rumba áztatott kandírozott gyümölcsök és mazsola
Díszítéshez: étcsoki, kandírozott gyümölcsök
A piskótamasszából 2 közepes, de vékony lapot kenek, majd megsütöm őket 180 fokon, kb. 8-10 perc alatt. Rögtön kiszúrom belőlük az ovális formákat egy kiszúró segítségével.
A krémhez a lisztet simára keverem a tojássárgával és annyi tejjel, hogy hígabb legyen. A többi tejet felforralom a cukorral és a vaníliával. Mikor forrni kezd, kiszedem a vaníliát, és folyamatos keverés mellett hozzáadom a lisztes bigyuszt. Addig keverem, amíg besűrűsödik, majd leveszem a tűzről. A vanília belsejét belekaparom. Mikor kihűlt, a tejszínt habbá verem, kissé megporcukrozom, majd a harmadát félrerakom. A megmaradt habból egy keveset hozzáforgatok a szitán átpasszítozott krémhez, majd az egészet visszaforgatom a habba. Belekeverem a jól kinyomkodott, rumba áztatott gyümölcsöt.
A krémet jó vastag rétegben rákenem az ovális piskótadarabokra, majd rájuk teszem a tetejüket, és egy kenőkés segítségével normális formába hozom őket. Igen, ez így pepecs meg bénázás, de sajnos nincsenek ovális formácskáim, amikben rendesen be tudnám tölteni és dermeszteni őket. De így is jó :)
Mikor megvannak, hagyom kicsit állni őket a hűtőben, hogy dermedjen a krém, majd szép simán tejszínhabot kenek a tetejükre, erre jön egy tejszínrózsa, majd a díszítés (csokipasztilla és kandírozott gyümölcsök).
Tádámm :) Nagyon finomak lettek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése