Az első szülinapi bulira egy emeletes tortát készítettem. Az alsó szint a felnőttek számára készült, főzött alapú gesztenye-vajkrémmel, a felső a babákoknak, meggyes-mákos tésztával, meggykrémmel. Csokigallért csináltam nekik (elég rosszul sikerült mert túl vékony lett, foltozni kellett, és a tetejüket is csokival vontam be. Díszítésül kis doboscukor spirálokat csináltam.
Hozzávalók:
Felső szint:
Tészta:
10 dkg darált mák
10 dkg fehér liszt
5 dkg tk. liszt
5 dkg szőlőcukor
5 g szódabikarbóna
40 g olaj
kb. 2 dl víz
valamennyi jó darabos meggylekvár vagy fagyasztott meggy
Krém:
Igazából szemre csináltam, valamennyi darabos meggylekvár/befőtt eléggé sok lével, plusz vaníliás pudingpor, kb 30 g.
A tészta hozzávalóiból masszát kevertem, és kb. 45 percig sütöttem a kisméretű tortakarikában 180 fokon.
A krémhez a lekvárt felforraltam, és a kicsi vízben feloldott pudingport hozzákevertem, megvártam míg rottyan párat, majd levettem a tűzről. Mikor mindkettő kihűlt, a "piskótát" 3 lapra vágtam, és megtöltöttem a krémmel. Kívülre nem kentem.
Alsó szint:
Tészta:
Sima mezei kakaós piskóta 8 tojásból.
Krém:
0,5 l tej
20 dkg cukor
5 dkg vaníliás pudingpor
3 tojássárgája
40 dkg vaj
2 csomag fagyasztott gesztenyepüré (talén fél kiló? nem emlékszem hány grammosak voltak)
30 dkg kiengyedett fagyimeggy
A krém hozzávalóiból a tojásig (mármint a felsorolást nézve) krémet főzünk. A vaj 1/3-át melegen belekeverjük. Mikor kihűlt, a maradék vajat kihabosítjuk, és apránként hozzáadjuk a krémet, majd az összenyomott gesztenyét is. Hűtőbe tesszük, had dermedjen kicsit. Ha már nem folyik, 4 lapba vágom a piskótát, betöltöm a krémmel, minden szinten belenyomkodom a meggy harmadát.
Az emelet megtartását hurkapálcikák és fóliában bevont kartonkörökkel oldottam meg.
A cukordíszekhez cukrot olvaszottam, s a habzsák idomcsöveit jól beolajoztam. Egy fakanál végére zsepit tekertem, így nyomtam rá a csöveket, így lehetett forgatni. Forgatás közben cukrot csurgattam rájuk, majd mikor kihűltek a csövek, leszedtem a díszeket. Kb. 3/10 tönkrement, de ez egész jó arány, azt hiszem :)
A tortára úgy raggattam fel őket, hogy az aljukat picit olvasztott csokiba mártottam, amiből aztán a felső emelet tetejére alkottam egy "Vilma 1" felirtatot is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése