2010. június 8., kedd

Pozsonyi beigli és kifli


Ez volt a hétfői "menü". Persze a mákdaráló pont tönkrement, a gyerekek meg aludtak (általában ilyenkor sütök...), a szomszédoknak meg nem volt mákdarálója, de aztán talált nekem darált mákot az egyikük. 11-11 darab kifli és egy félig diós, félig mákos beigli jött ki.


Hozzávalók:


50 dkg liszt

40 dkg vaj

1 tojássárgája

1,5 dl tej

5 dkg porcukor

1 dkg élesztő

kicsi só

vaníliás cukor, reszelt citromhéj


töltelékekhez kb. 30-30 dkg darált mák és dió


A langyos tejben feloldjuk az élesztőt, és összegyúrjuk a tésztát. Hűtőben pihentetjük (min. fél óra), majd a kiflikhez 22 db 30 grammos darabot szaggatunk, és jól kigömböjítjük őket. A maradék tésztából lesz a beigli. 


A töltelékeket előre készítsük el, hogy legyen idejük kihűlni. A mákhoz ízesítőként fahéjat, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, szegfűszeget, baracklekvárt... adhatunk, ízlés szerint. A dióhoz fahéjat,  reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, mazsolát... Cukorszirupot főzünk (ízlés szerint) kis rummal, és kellő sűrűségűre forrázzuk vele a diót/mákot. Miután kihűltek, 25 grammos darabokat szedünk belőle, 11-11 darabot, és döglött kukac formájúra alakítjuk őket, így kerül majd a kiflibe.


A tésztagolyókat oválisra nyújtjuk, közepébe helyezzük a tölteléket, kifliket csinálunk. A beiglihez kinyújtjuk kb fél centisre a tésztát, és nem részletezem, szerintem mindenki tudja hogyan csináljuk a beiglit :)


Lekenem a sütiket tojássárgájával, hideg helyen megvárom míg megszáradnak. Ezután fehérjével is lekenem, ezt is hagyom megszáradni, és így mennek a sütőbe. A kiflik 190-200 fokon, a beigli 180-on.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...