Tegnapelőtt este sültek ezek a péksütik, hogy legyen mit reggelizni (tegnap). Persze a reggelt már a felük se érte meg :)
Ez egy finn péksüti, a neve jelentése "füles", mármint fülre adott pofon :D
Én imádom, Finnországban folyton ezt ettem, meg itthon is szoktam csinálni.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
1 tojás + 1 kenni
2,5 dkg élesztő
1 dl cukor
1 ek kardamom
75 dkg vaj + valamennyi kenni
fahéjas cukor szórni
darabos cukor a tetejére
A tészta összeállítását már leírtam itt. Ha ezzel megvagyunk, kinyújtuk fél cm vastagra, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral, és feltekejük. Ferdén darabokra vágjuk a rudat úg, hogy mindig a másik irányba dőljön a kés, mint az előzőnél.
A keskeny felüket felfelé fodítva középen benyomjuk a tésztát, majd kelesztjük még 10 percet. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Még egyszer benyomjuk a sütik közepét, lekenjük tojással, és megszórjuk a szórócukorral (rae sokeri).
Hamar, 10-15 perc alatt megsülnek. Egy jó pohár tejjel tálaljuk, az nagyon illik mellé :)
Szia. Én csak azt szeretném megkérdezni, hogy biztos 75 dkg vaj kell a fél kiló liszthez?
VálaszTörlésSzia!
TörlésIgen, ebben a tésztában több a vaj, mint amit mi, magyarok szoktunk tenni a saját kalécstésztánkba.
Csak azért kérdeztem, mert egyik nap elkészítettem, de nagyon ragadós volt a tészta, és még bőven kellett hozzá raknom lisztet. Vagy akkor ennek ilyen ragadós tésztának kell lennie?
TörlésAz elején persze, ragadós, de ahogy dagasztod, szépen összeáll. Kell neki legalább 5-10 perc dagasztás, hogy jó állagú legyen a bélzete.
Törlés