Ismét bevetésen volt a fagyigép. Kitaláltam, hogy sokkal sokkal sűrűbb fagyilevet fogok csinálni, és akkor talán sikerül neki fagyit csinálni. És sikerült :)
A tervezett elfogyasztási időpont előtt 4 nappal kezdjük a készítését. Lassú.
Hozzávalók:
5 bodzavirágzat
15 dkg eper
3,5 dl tej
2,5 tejszín
1 tojássárgája
5 púpos ek cukor
1 ek vaníliás cukor
3 ek agar-agar / 2 ek zselatin
1 ek szójalecitin
fél dl víz
A tejet felforralom, beleteszem a bodzát. Ha kihúlt, mehet a hűtőbe 3 napra. Ezután újra elővesszük, hozzáadjuk a cukrot, a tejszínt, a tojássárgáját, az agaragart és a megturmixolt epret. Gőz fölött 70 fokosra melegítjük, és 10 percig ezen a hőfokon pasztőrözzük. Ezt persze csak az tudja ilyen pontosan mérni, akinek van maghőmérője (vagy hús), szóval valami hasonlót próbáljon elérni az, akinek nincs. Közben a vízet forraljuk fel, és oldjuk fel benne a szójalecitint (Herbáriában kapni).
Ezután szűrjük le a levet, és jól keverjük hozzá a lecitint, ezzel emulgeálva a katyvaszt. Ami azért lesz jó nekünk, mert a zsiradék nem fog a tetejére gyűlni pihentetéskor.
Megint szűrjük át, majd próbáljuk meg egy óra alatt kb. 4 fokosra hűteni. Én ezt hideg vízfürdőben való kevergetéssel értem el.
Ha ez megvan, legalább 4 órát pihentessük hűtőben. Ezalatt sűrűsödni fog, érnek össze az ízek, és a pihentetett fagyi egyébként is jobb állagú lesz.
Ha eleget pihent, mehet a fagyigépbe. Úgy 15-20 perc alatt kéne elérni a krrréémes fagyi állagot. Ha ez megvan, kanalazzuk át egy fagyisdobozba, és fél órára tegyük mélyhűtőbe. Ezután szépen lehet gombócolni :)
Ha nem csak fél órát áll -18 fokon, akkor fogyasztás fél órával előtt érdemes átpakolni a hűtőbe, hogy ne kő legyen, hanem fagyi.
Na ez elvileg a hivatalos fagylaltkészítési menet, tankönyv szerint. A recept már saját :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése