2011. június 13., hétfő

Epres-bodzás fagyi

Ismét bevetésen volt a fagyigép. Kitaláltam, hogy sokkal sokkal sűrűbb fagyilevet fogok csinálni, és akkor talán sikerül neki fagyit csinálni. És sikerült :)

A tervezett elfogyasztási időpont előtt 4 nappal kezdjük a készítését. Lassú.



Hozzávalók:

5 bodzavirágzat

15 dkg eper

3,5 dl tej

2,5 tejszín

1 tojássárgája

5 púpos ek cukor

1 ek vaníliás cukor

3 ek agar-agar / 2 ek zselatin

1 ek szójalecitin

fél dl víz


A tejet felforralom, beleteszem a bodzát. Ha kihúlt, mehet a hűtőbe 3 napra. Ezután újra elővesszük, hozzáadjuk a cukrot, a tejszínt, a tojássárgáját, az agaragart és a megturmixolt epret. Gőz fölött 70 fokosra melegítjük, és 10 percig ezen a hőfokon pasztőrözzük. Ezt persze csak az tudja ilyen pontosan mérni, akinek van maghőmérője (vagy hús), szóval valami hasonlót próbáljon elérni az, akinek nincs. Közben a vízet forraljuk fel, és oldjuk fel benne a szójalecitint (Herbáriában kapni).

Ezután szűrjük le a levet, és jól keverjük hozzá a lecitint, ezzel emulgeálva a katyvaszt. Ami azért lesz jó nekünk, mert a zsiradék nem fog a tetejére gyűlni pihentetéskor.

Megint szűrjük át, majd próbáljuk meg egy óra alatt kb. 4 fokosra hűteni. Én ezt hideg vízfürdőben való kevergetéssel értem el.

Ha ez megvan, legalább 4 órát pihentessük hűtőben. Ezalatt sűrűsödni fog, érnek össze az ízek, és a pihentetett fagyi egyébként is jobb állagú lesz.


Ha eleget pihent, mehet a fagyigépbe. Úgy 15-20 perc alatt kéne elérni a krrréémes fagyi állagot. Ha ez megvan, kanalazzuk át egy fagyisdobozba, és fél órára tegyük mélyhűtőbe. Ezután szépen lehet gombócolni :)

Ha nem csak fél órát áll -18 fokon, akkor fogyasztás fél órával előtt érdemes átpakolni a hűtőbe, hogy ne kő legyen, hanem fagyi.


Na ez elvileg a hivatalos fagylaltkészítési menet, tankönyv szerint. A recept már saját :D


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...