2011. június 12., vasárnap

Cseresznyés kalácslepény


Tegnap anyóspajtással szedtünk vagy 6 ládányi cseresznyét, gondoltam, a mai sütihez máris felhasználok belőle valamennyit. Egyébként a süti a saját, talán kissé kései konfirmációmra készült.

Az ötlet szerintem tudatalatt Limarától van, mert nála láttam a napokban hasonlót, de a recept a finn kalácstésztából indult ki.



Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

1 dl cukor

1 tojás

1 kk kardamom

1 ek fahéj

2,5 dkg élesztő

7,5 dkg vaj

pici só


30-40 dkg cseresznye

szórócukor

tej lekenni


A tejet kissé megmelegítjük, feloldjuk benne az élesztüt, a cukrot, hozzákeverjük a tojást és a fűszereket. Letakarjuk, és felfuttatjuk az élesztőt.

A lisztet elkeverjük a sóval, majd összegyúrjuk a folyékony kotyvalékkal. Összedolgozzuk, gyúrjuk egy kicsit, majd hozzágyúrjuk a nagyon puha, vagy esetleg felolvasztott és lehűtött vajat. Jól összedolgozzuk, simára gyúrjuk.

No, így készítenek a finnek kalácsot. (Oké, nekik 1 ek. kardamom van benne és nincs fahéj, legalábbis a klasszikus recept alapján).

Meleg helyen kelesztjük 20 percig, átgyúrjuk, majd ismét 20 percig kelesztjük. Ezután kinyújtjuk, tepsibe fektetjük, belenyomkodjuk a kimagozott cserit. Letakarjuk, és 15 percig hagyjuk kelni, aztán begyújtjuk a sütőt 180 fokra. Mielőtt beraknánk sülni, lekenjük tejjel a tetejét, és megszórjuk a szórócukorral.

Kb. 10-15 perc alatt meg is sül. Messziről úgy néz ki, mint egy sima bögrés kevert tésztájú süti :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...