Tegnap anyóspajtással szedtünk vagy 6 ládányi cseresznyét, gondoltam, a mai sütihez máris felhasználok belőle valamennyit. Egyébként a süti a saját, talán kissé kései konfirmációmra készült.
Az ötlet szerintem tudatalatt Limarától van, mert nála láttam a napokban hasonlót, de a recept a finn kalácstésztából indult ki.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
1 dl cukor
1 tojás
1 kk kardamom
1 ek fahéj
2,5 dkg élesztő
7,5 dkg vaj
pici só
30-40 dkg cseresznye
szórócukor
tej lekenni
A tejet kissé megmelegítjük, feloldjuk benne az élesztüt, a cukrot, hozzákeverjük a tojást és a fűszereket. Letakarjuk, és felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet elkeverjük a sóval, majd összegyúrjuk a folyékony kotyvalékkal. Összedolgozzuk, gyúrjuk egy kicsit, majd hozzágyúrjuk a nagyon puha, vagy esetleg felolvasztott és lehűtött vajat. Jól összedolgozzuk, simára gyúrjuk.
No, így készítenek a finnek kalácsot. (Oké, nekik 1 ek. kardamom van benne és nincs fahéj, legalábbis a klasszikus recept alapján).
Meleg helyen kelesztjük 20 percig, átgyúrjuk, majd ismét 20 percig kelesztjük. Ezután kinyújtjuk, tepsibe fektetjük, belenyomkodjuk a kimagozott cserit. Letakarjuk, és 15 percig hagyjuk kelni, aztán begyújtjuk a sütőt 180 fokra. Mielőtt beraknánk sülni, lekenjük tejjel a tetejét, és megszórjuk a szórócukorral.
Kb. 10-15 perc alatt meg is sül. Messziről úgy néz ki, mint egy sima bögrés kevert tésztájú süti :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése