2010. július 11., vasárnap

Zserbó



Mikor elkészítettem a cukrász pozsonyi tésztát, rájöttem, hogy tulajdonképpen nem is ebből a tésztából akartam csinálni, mert van egy szakácskönyvem, és az alapján finomabb a zserbó. De ez sem lett rossz :)


Hozzávalók:


50 dkg liszt

5 dkg porcukor

20 dkg vaj

1,5 dl tej

1 tojássárgája

1 dkg élesztő

csipet só

vaníliáscukor, reszelt citromhéj


1 üveg baracklekvár (vagy ízlés szerint)

20 dkg darált dió

étcsoki a bevonáshoz


Az langyos tejet felfuttatjuk az élesztővel, kicsi cukorral, kicsi liszttel.  Ha kész, minden hozzávalót összegyúrunk, sima tésztát készítünk. Legalább fél órára hűtőbe tesszük. 4 egyenlő részre osztjuk (én le szoktam mérni). Kinyújtjuk az egyiket, sütőpapíros tepsibe tesszük, megszúrkáljuk villával. Megkenjük baracklekvárral, rászórjuk a harmadrész diót, majd a többi lappal is így járunk el. Fél órát kelesztjük, majd 180 fokos sütőbe tesszük. 10-15 perc után a hőfokot levettem 160 fokra, hogy a belseje is átsüljön. Sütöttem kb. fél órát.

Mikor kihült, forró baracklekvárral kentem meg vékonyan (itt érdemesebb boltit használni, mert az simább). Megolvasztom gőz fölött a csokit kicsi olajjal (nagyon fontos hogy víz ne kerüljön a csokihoz, mert összerántja). Én díszítésnek olvasztottam kicsi tejcsokit is. Az étcsokit merőkanállal a zserbó tetejére csurgatom, egy kenőkéssel (vagy hosszú, széles késsel) elsimítom. A tejcsokiból széltében egyenes vonalakat húzok, majd fogok egy hegyes kést, és egyszer lefele, egyszer fölfele a vonalakra merőlegesen végighúzom a csokiban.



Kastélytorta

Sajnos nem volt épp fényképezőgépe senkinek, úgyhogy ez a torta nem került megörökítésre.


Hozzávalók:


7 tojásból csokis piskóta

7 dl tejszín + kb 1-1.5 dl
kb. 30 dkg cukor
kicsi rum (de azért érződjön!) 

díszítéshez tortadara vagy csokireszelék


A piskótát 5 köralakú lapnak kikenve megsütöm 170 fokon. Eredetileg zsírozott lisztezett sütőlemezen kéne, de a perem miatt ezt otthon nehéz kikenni, úgyhogy a legegyszerűbb, hogy sütőpapírra megrajzoljuk a kört egy tortaforma segítségével, és ez alapján kenjük ki. Sütés után egyformára igazítjuk őket.

Megolvasztjuk a cukrot, és ha sima, nagyon apránként hozzácrugatjuk a kevesebb tejszínt. Rummal ízesítjük és kihűtjük. Felverjük a sok tejszínt, a habbal lazítjuk a karamellkrémet, majd összekeverjük.

Betöltjük a tortát, kívül is bevonjuk. Oldalát panírozhatjuk darával vagy reszeltcsokival (nekem kevés darám volt csak, úgyhogy én a tetejére szórtam, és az oldalát körbehúztam recés kártyával. A teszínhabrózsák a darára mentek. Csokipasztillákkal díszítettem, és mivel ez egy szülinapi torta volt, egy darab fehércsoki sima felére "Fanny" feliratot készítettem olvasztott csokival. Középre nyomtam egy krémrózsát, és erre tettem a táblát ferdésen.



2010. július 9., péntek

Bohém szelet



Ez is párizsi krémmel készült finomság, nagyon finom, mert dió/mogyoró is van benne! Bohém-felvertből készül, akit érdekel :) (ami azért jó mert csak fehérje kell hozzá, és így lehet kicsit apasztani a fagyasztóban pihenő készletet.)


Hozzávalók:


2 tojásfehérje

4 dkg cukor

3 dkg liszt

3 dkg darált dió (vagy törökmogyoró)

ízlés szerint kakaópor


tölteni: vajjal kikevert párizsi krém

plusz darált dió/ törökmogyoró, ízlés szerint


A fehérjéket felverjük, a cukrot a végén 3 részletben adjuk hozzá. Ezután hozzákeverjük óvatosan a lisztet, magot és kakaót. Lapnak kikenve sütjük 170 fok körül.

A krém nagyrészéhez hozzákeverjük a darált magot. A kész bohém-lapot 3 részre vágjuk, és betöltjük a krémmel. Kívül magnálküli krémmel vonjuk be. Dermesztjük, majd egyforma nagyságú szeletekre vágjuk, és kimártjuk csokiban. Ha ez megdermedt, Bohém-felirattal látjuk el. Ha akarjuk :)




Piramis szelet



Hát, ez nem lett nagyon szép, de főleg azért nem, mert ahogy vágtam, összekente a krém a piskótát. És a képek sem lettek a legjobbak, de most ez van:)


Hozzávalók:


4 tojásból piskóta

tölteni vajjal kikevert párizsi krém

bevonni olvasztott csoki


A kész piskótamasszát 2 lapnak kikenjük, lehetőleg zsírorott-lisztezett tepsire, de ez házilag a peremes tepsikkel elég macerás, és nem a sütőpapír fogja elrontani :)

A kész lapokat 3-3 egyenlő részre osztom, és összetöltöm a krémmel. Beteszem jó keményre dermedni a hűtőbe, majd a munkalap széléhez húzom, és sréhen kettévágom, hogy két háromszög-oldalú részt kapjak. A legfelső lapot megkenem ugyanolyan vastagon krémmel, mint a többit (ezt lehet dermesztés előtt is, csak úgy kevésbé ragad majd.) A két részt egymáshoz fordítom, hogy piramis-formát kapjak. Bevonom krémmel, hogy a teteje szél éles legyen, megint dermesztem, majd rácsra teszem, és csokival áthúzom. Merőkanállal érdemes rácsurgatni, és gyorsan kell dolgozni, mert gyorsan dermed a csoki.

Forró vízbe mártott késsel érdemes szeletelni.



Tüskés csokibomba


Hát nem sikerült olyan tüskésre mint szerettem volna, de finom lett :) Ez a felvert-fajta az indiáner felvert. Egyébként.


Hozzávalók:


3 tojás

6 dkg cukor

7,5 dkg liszt

1,5 dkg víz


tölteni: vajjal kikevert párizsi krém

bevonni olvaszott csoki


A hozzávalókból piskótát készítek. a vizet a sárgájához adom hozzá egy kevés liszttel. Sima csöves habzsákból kis félgömböket nyomok a sütőpapírral bélelt tepsibe, 170 fokon megsütöm. Ha kihűlt kettőt-kettől összepárosítok, hogy a méretek passzoljanak. Amelyik alul lesz, kicsit levágom az alját, hogy megálljon a "lábán". Összetöltöm őket a krémmel, és be is vonom őket. Kenőkéssel "megborzosítom" őket, de nyomhatunk rájuk kicsi csővel külön tüskéket. 

Ezután megy jó keményre dermedni a hűtőbe, majd nem túl meleg olvaszott csokiban kimártom őket.


Párizsi krém

Na ezt a krémet sokmindenbe használhatjuk. A csokis vajkrém pl. 1/3 rész párizsi krém, 2/3 rész kihabosított vaj, a rokokó krém pedig ez pont fordított arányban... Ebből a mennyiségből RENGETEG lesz, és a 1/4-ét csináltam, 3 féle sütihez használtam, és még mindig van belőle. Szerencsére elég jól eláll hűtőben, de a maradékból csinálhatunk pl. párizsikockát.

Hozzávalók:


7 dl tejszín
80 dkg cukor
40 dkg kakaópor
1 kg vaj
rum, vaníliás cukor (ízlés szerint, valamint opcionális.)

A tejszínből és a cukorból jó sűrű (fondán-sűrűségű) szirupot főzünk, majd tűzről levéve hozzászitáljuk (!) a kakaóport, és hozzákeverjük a vajat. Kihűlésig keverjük, közben hozzáadjuk az opcionális hozzávalókat.
(A fondán-sűrűségű nem a blogokon "keringő" porcukormassza-fondant-ot jelenti, hanem a cukrász-fondánt, ami pl az Eszterházy-torta és a francia krémes tetején is van.)


Feketeerdő torta


Na kicsit eltűntem a blogomról, ugyanis tönkrement a gépem, meg sok dolgom is volt. Így sajnos süti is kevesebb készült. Ez a torta már vagy 3 hete készült! :) És ez is mini.


Hozzávalók:

4 tojásból csokis piskóta (a liszt 10%-a kakaópor)


5 dl tejszín

kakaópor, porcukor

1/2 üveg meggybefőtt

1/2 csomag vaníliás pudingpor


A meggybefőttből és a porból pudingot készítek. A tejszínt felverem, becukrozom, ketté osztom (vagy 2/3-1/3-ra, attól függ hogy akarok majd díszíteni). A kisebb részhez (vagy egyik feléhez) kakaóport szitálok, hogy jó csokis színe legyen, óvatosan hozzádolgozom.

A piskótát 3 részre osztom, meglocsolom a lapokat kis rummal, majd körkörösen, váltakozva betöltöm a 3 krémmel. Ne ugyanazzal kezdjük a két réteget, így lesz szép mintája. Belülről érdemes kezdeni.


Bevonom kívül is a maradék tejszínhabbal, díszítem csokiforgáccsal vagy tortadarával, pasztillákkal és/vagy meggyszemekkel.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...