Mikor elkészítettem a cukrász pozsonyi tésztát, rájöttem, hogy tulajdonképpen nem is ebből a tésztából akartam csinálni, mert van egy szakácskönyvem, és az alapján finomabb a zserbó. De ez sem lett rossz :)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg porcukor
20 dkg vaj
1,5 dl tej
1 tojássárgája
1 dkg élesztő
csipet só
vaníliáscukor, reszelt citromhéj
1 üveg baracklekvár (vagy ízlés szerint)
20 dkg darált dió
étcsoki a bevonáshoz
Az langyos tejet felfuttatjuk az élesztővel, kicsi cukorral, kicsi liszttel. Ha kész, minden hozzávalót összegyúrunk, sima tésztát készítünk. Legalább fél órára hűtőbe tesszük. 4 egyenlő részre osztjuk (én le szoktam mérni). Kinyújtjuk az egyiket, sütőpapíros tepsibe tesszük, megszúrkáljuk villával. Megkenjük baracklekvárral, rászórjuk a harmadrész diót, majd a többi lappal is így járunk el. Fél órát kelesztjük, majd 180 fokos sütőbe tesszük. 10-15 perc után a hőfokot levettem 160 fokra, hogy a belseje is átsüljön. Sütöttem kb. fél órát.
Mikor kihült, forró baracklekvárral kentem meg vékonyan (itt érdemesebb boltit használni, mert az simább). Megolvasztom gőz fölött a csokit kicsi olajjal (nagyon fontos hogy víz ne kerüljön a csokihoz, mert összerántja). Én díszítésnek olvasztottam kicsi tejcsokit is. Az étcsokit merőkanállal a zserbó tetejére csurgatom, egy kenőkéssel (vagy hosszú, széles késsel) elsimítom. A tejcsokiból széltében egyenes vonalakat húzok, majd fogok egy hegyes kést, és egyszer lefele, egyszer fölfele a vonalakra merőlegesen végighúzom a csokiban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése