2011. május 31., kedd

Citromfüves bonbon


A másik ötletem a citromfű felhasználása volt a bonbonokhoz. Meg a levendula, persze, de sjanos az még nem virágzik nálunk. Ez is egy kb. 25 bonbonos adag.


Hozzávalók:


1,25 dl tejszín

80 g cukrozott sűrített tej

3 nagy ág citromfű

1 ek citromlé

1 ek kakaópor

27 dkg étcsoki (nekem 70%-os)

3 dkg fehércsoki



A tejszínt, a sűrített tejet és az étcsokit felmelegítjük, beletesszük a kakaóport is. Felaprítjuk és jól beleforgatjuk a citromfüvet, majd picit megturmixoljuk. Egy napig legalább hagyjuk állni hűtőben, hogy kijöjjön az íz. Kóstolgassuk közben :) Amikor jó, melegítsük fel, és szűrjük le, meg a citromfüvet is passzírozzuk át, amennyire lehet.


A bonbonok elkészítésénél ugyanúgy járunk el, mint a narancsos-mézes bonbonnál. Kivéve persze a lezárást, mert itt temperált fehércsokit csurgatunk a kosárkák tetejére, kicsit megrázogatjuk hogy elegyenesedjen, majd egy hústű segítségével étcsokival díszíthetjük. Én leszedtem a formákat a külsejükről, de nyugodtan benne is lehet hagyni, ha nem lettek túl csokisak.




Bodzás bonbon


Imádom a bodzát, úgyhogy mikor a szüleim megkértek, hogy szombatra csináljak a tánctanáruknak köszönő-ajándékként bonbonokat, rögtön az ugrott be, hogy muszáj lesz kipróbálnom a bodzás bonbont, hamár úgyis szedtem csomó bodzát a szörphöz. Ebből az adagból kijön kb. 20 darab bonbon.


Hozzávalók:


3 nagy bodzavirágzat

1,25 dl tejszín

80 g cukrozott sűrített tej

30 dkg fehércsoki

20 g kakaóvaj


A tejszínt, a sűrített tejet, és 30 g tejcsokit felolvasztunk, majd beletsszük a bodzsavirágzatokat, úgy, hogy a virágok el legyenek lepve. Hűtőben egy napig áztatjuk, néha megtunkoljuk a virágokat. Kóstolgassuk néha, elés intenzív-e a bodzaíz.


Másnap felmelegítjük, hogy jól follyon, és leszűrjük. Ekkor adjuk hozzá a kakaóvajat, hogy kevésbé legyen folyékony a töltelékünk. Ezt kihűtjük.


Közben megolvasztjuk és temperáljuk a fehércsokit, majd a bonbonformákban csurgatjuk, úgy, hogy teli legyenek. Rázogatjuk, ütőgetjük őket, hogy a buborékok kijöjjenek, majd pár percig hagyjuk még állni, majd ha úgy ítéljük, már kellő vastagságú réteg tapadhatott a falakhoz, csurgassuk vissza az edénybe a csokit. Mikor megdermedt a formában lévő váz, mehet bele a töltelék. Figyeljünk, hogy maradjon elég hely a talpnak!


Mehetnek a hűtőbe, vagy a fagyasztóba, úgy jóval gyorsabb, én így csináltam :)


Mikor nagyjából megdermedet a töltelék jól zárjuk be a langyosan tartott fehércsokival a bonbonokat, egy spaklival egyengessük el. Mikor ez is megdermedt, a spaklival kaparjuk le a felesleges csokit a forma és a bonbonok tetejéről, majd pattintsuk ki őket.


Nagyon jó ízű!





Veteményes


Még itt nem írtam, hogy tavasz elején csináltam egy kis veteményest. Ültettem hagymát, répát, retket, petrezselymet, lilahagymát, krumplit, cukkitnit, sütőtököt, paradicsomot, póréhagymát, patiszont és padlizsánt (ez utóbbi 3 még csak palántálódik tejfölösdobozokban). Ja az eper meg a fokhagyma kimaradt a felsorolásból, azok is vannak :) Tegnapra meg is érett az első szem eper!

Hetente megyek kigazolni, meg ha kell gyakrabban locsolni. Mára viszont valahogy annyira durván benőtte a gaz, hogy 3 órát gazoltam úgy, hogy tegnap is gazoltam már vagy 45 percet. Az ösvényekre lekaszált füvet fektettem, hogy oda ne nőjön vissza egyhamar a gaz.


Itt még ösvényborítás nélkül.


A képekről sajos a paradicsom lemaradt, az egy kiugrásban van, majd legközelebb :)



2011. május 29., vasárnap

Rákóczi-túrós torta, gyereknapra


Nagyon, nagyon rég óta tervezgetem már a kicsi fejemben, hogy csinálok egyszer torta formátumú Rákóczi-túróst, és vééégre, eljutottam odáig, hogy meg is csináltam. Még nem láttam sehol sem ilyet, a fejemből pattant ki az ötlet, de igazából nem néztem utána, hogy másnak is eszébe jutott-e már...

Zsúrtorta méretű készült.



Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojás sárgája

vaníliás cukor


75 dkg tehéntúró

10 dkg cukor

5 dkg búzadara

3 tojássárgája

vaníliás cukor, reszelt citromhéj

(mazsola)


2-3 tojásfehérje

fél dl víz

18 dkg cukor


A tésztát összegyúrjuk, hűtőben pihentetjük fél-1 órát. Kinyújtjuk kb 4 mm vastagságúra, 3 kört szúrúnk belőle tortaformával. Villával megszúrkájuk, 180 fokon megsütjük őket.

A maradék tésztából lehet rózsákat csinálni, meg leveleket, ha valaki ezt nem szeretné, elég kevesebb tésztát csinálni (21 dkg liszt, stb..)

A túrótölteléket összekevejük, a lapokra simítjuk, majd egymásra tesszük a lapokat, és ismét 180 fokon sütjük, míg a túró kissé megbarnul. Eztán vegyük le a hőfokotz 100 fokra.

Közben elkészítjük a wind-habot: a cukrot a vízzel tegyük fel a tűzhelyre. Mikor felfforrt, kezdjük el felverni a tojásfehérjéket. A szirup akkor jó, ha a hústű kerek végét belemártva buborékot tudunk fújni belőle. Mikor jó, és a hab is kész, vegyük a habverőt alacsonyabb fokozatra, és csurgassuk hozzá a szirupot, majd kihűlésig verjük kemény habbá (már lehet magasabb fokozaton).

Tegyük csillagcsöves habzsákba, és díszítsük fel, majd rakjuk a 100 fokos sütőbe, és szárítsuk addíg, amíg megbarnul. Ezután a lyukakat töltsük ki forró baracklekvárral, és szórjuk le porcukorral, majd a rózsákat is tegyük fel.






Csokis marcipán torta


Egyik ismerősöm kérte ezt a tortát, laktózérzékeny kislányának. A kislány kívánsága az volt, hogy zöld legyen a torta, és legyen rajta virág.


Egy 7 tojásos kakaós piskóta az alapja, ami 3 felé van vágva. Két piskótarész közt a következő van: kakaós hulala hab, marcipán lap, megint kakaós hulala hab. Kívülről a burkolás előtt sima fehér habbal körbe van kenve.




2011. május 23., hétfő

Dango torta


Ismeri valaki a Dango daikazoku-t? Dango nagycsalád, japánul, mi egy khm.. animéből imserjük, és nagyon aranyos :) ---> Julcsi is tudja meg szereti énekelni, és kijelentette pénteken, hogy ő márpedig Dango tortát is szeretne.

4 tojásos piskóta, kicsit oroszkrémszerű töltelékkel.

Hozzávalók a krémhez:

5 dl tejszín
3 dkg porcukor
4 ek mandarinlekvár
egy marék beáztatott mazsola
1 citrom reszelt héja
5 ek hidegen készíthető pudingpor


A tejszínt felverem, majd hozzászitálom és óvatosan beleforgatom a pudingport és a porcukrot. Hozzáforgatom a többi hozzávalót is. Nem nagy ördöngöség, de fini :) A mazsola is Julika kívánsága volt.





2011. május 22., vasárnap

Cipőtorta


Julcsika már egy hónapja mondogatja, hogy csináljak neki cipőtortát. Én nem tudom honnan vette az ötletet, de elhatároztam, hogy na majd a szülinapjára. Ami holnap lesz. Ma tartottuk a családi-baráti bulit, úgyhogy mára csináltam meg, egy epres túrótorta kíséretében.



Maga a cipő kakaós tejszínhabbal van töltve, a piskótáját 3 tojásból sütöttem, kakaósan, lapnak kikenve. 2 lapot sütöttem, és ezekből vágtam ugyanolyan alakú, de egyre kisebb cipőformákat. Plusz ahol jobban kidomborodik, oda csak annak a részek vágtam, és így töltöttem be. Kívülről bevotam sima fehér tejszínhabbal, hogy ne üssön át a barna a fehér fondant-on.




Epres fagyi


Megint úgy döntöttem, hogy előveszem a fagyigépem, ami egyszer már kudarcot vallott. Hát, most se nyújtott jobb eredményt. Fagylalt készítésére tökéletesen alkalmatlan. Maradt a fagyasztós-kevergetős módszer, így viszont picit kristályos lett a fagyi állaga.


Hozzávalók:

3 dl tej

2,5 dl tejszín

1 kis pohár joghurt

40 dkg eper

6 dkg cukor

1 dkg vaníiliás cukor

1 tojássárgája


A cukro(ka)t, a tejet, a tejszínt és a tojássárgáját összekutyulom, majd gőz fölött legalább 60 fokra felmelegítem, besűrítem kicsit. Ezután belekeverem a joghurtot. Hagyom kihűlni, közben viszonylag kicsire vágm az epret. Mikor kihűlt a lé, átszűröm, majd hozzáadom az epret. Kicsit összeturmixolom, de azért maradjon benne bőven darabka!

Ezután mehet kinek a fagyigépbe, kinek a fagyasztóba... :)



2011. május 3., kedd

Epres túrótorta


A kislányom, mármint a nagyobbik, Julcsi kívánsága volt, hogy süssek ma tortát, és annyira nem ellenkeztem :) Az ötletet Pankától lestem el, de mivel receptet ő nem hagyományozott ránk, ezért mentem a saját fejem után :) Én egy kicsi, 8 szeletes (vagyis inkább 6) tortát készítettem.



Hozzávalók:


2 tojásból duplakakaós piskóta (plusz pici olvasztott vaj bele)

1,5 dl tejszín

25 dkg túró

30 dkg eper

5 dkg porcukor + szórni

kicsi csoki olvasztva


A piskótamasszát kikenem 2 kicsi kerek lapnak, és 180 fokon úgy 10-15 perc alatt megsütöm. A tejszínt kemény habbá verem, de előtte felkockázom az epret, azokat kivéve amik az oldalán és a tetején lesznek. Nekem az oldalára 5 szem kellett, a tetejére 3. A túrót összetöröm villával, és belekeverem a porcukrot. Az epret, a túrót és a tejszínhabot összeforgatom, majd ráhalmozom és elegyengetem az egyik lap tetején. Rá jön a másik, majd a körberakás, aztán a porcukrozás. Én a tetejére az epret legutoljára mártottam csokiba, és úgy tettem a torta tetejére, így jobban odaragad :)


Szerintem maximum 1 órát dolgoztam vele, ha nem kevesebbet!





2011. május 1., vasárnap

Bonbon anyáknapjára


Idén virág helyett bonbonnal leptem meg anyukámat anyáknapján :) nem ellenkezett. Az ízesítés mézes-kávés-narancsos, így, mind egyben, és teljes hirtelenséggel alakított saját költeményű recept alapján. ez az adag töltelék kb. 20 db bonbonhoz elég.



Hozzávalók a töltelékhez:


0,5 dl tejszín

50 g étcsoki

1,5 ek méz

10 g kandírozott narancshéj

1 lapos kk instant kávé


A narancshéj kivételével mindent egy kis lábosba teszek, lassan, kevergetve felforralom, majd hozzákeverem az apróra (agyonapróra) vágott narancshéjat.

A bonbon "vázához" az étcsokit gőz fölött úgy 42 fokosra melegítem, majd (lehetőség szerint márványlapon) temperálom. VAGY ami kissé egyszerűbb temperálási mód: a csokinak csak kb a harmadát olvasztom fel és melegítem 42 fokosra, majd a tűzről levéve folyamatosan hozzákeverem a többit, amíg 28-30 fokos nem lesz.



Ezután teletöltöm a formákat, és rázogatom, ütögetem..stb őket, hogy a levegőbuborékok kijöjjenek. A csokit a formákban hagyom legalább 5 percig, majd szépen visszaöntöm az edénybe. Ott fog maradi a szélén szépen a bonbonunk külseje. Mikor ez megdermedt, egy nejlonzacsiba töltöm a tölteléket, lyukat vágok a végére, és úgy 80%-ig töltöm a vázakat. Mehetnek a hűtőbe dermedni. Én rásegítettem egy kis fagyasztózással :)


Mikor már eléggé megdermedt a töltelék is, ismét az egészet jóóól összecsokizom, a felesleget egy kártyával lehúzom a forma tetejéről. Mikor ez is megdermedt, a felesleges csokit lekaparom, majd kipattintom a formából a kész bonbonokat :)


A tölcsérnél a lezárást kiévve ugyanígy járok el, a "kosárkánál" pedig szintén a lezárás eltérő: itt egy kiskanállal adagolok némi csokit a töltelék tetejére, majd rázogatva elegyengetem.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...