2011. május 29., vasárnap

Rákóczi-túrós torta, gyereknapra


Nagyon, nagyon rég óta tervezgetem már a kicsi fejemben, hogy csinálok egyszer torta formátumú Rákóczi-túróst, és vééégre, eljutottam odáig, hogy meg is csináltam. Még nem láttam sehol sem ilyet, a fejemből pattant ki az ötlet, de igazából nem néztem utána, hogy másnak is eszébe jutott-e már...

Zsúrtorta méretű készült.



Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojás sárgája

vaníliás cukor


75 dkg tehéntúró

10 dkg cukor

5 dkg búzadara

3 tojássárgája

vaníliás cukor, reszelt citromhéj

(mazsola)


2-3 tojásfehérje

fél dl víz

18 dkg cukor


A tésztát összegyúrjuk, hűtőben pihentetjük fél-1 órát. Kinyújtjuk kb 4 mm vastagságúra, 3 kört szúrúnk belőle tortaformával. Villával megszúrkájuk, 180 fokon megsütjük őket.

A maradék tésztából lehet rózsákat csinálni, meg leveleket, ha valaki ezt nem szeretné, elég kevesebb tésztát csinálni (21 dkg liszt, stb..)

A túrótölteléket összekevejük, a lapokra simítjuk, majd egymásra tesszük a lapokat, és ismét 180 fokon sütjük, míg a túró kissé megbarnul. Eztán vegyük le a hőfokotz 100 fokra.

Közben elkészítjük a wind-habot: a cukrot a vízzel tegyük fel a tűzhelyre. Mikor felfforrt, kezdjük el felverni a tojásfehérjéket. A szirup akkor jó, ha a hústű kerek végét belemártva buborékot tudunk fújni belőle. Mikor jó, és a hab is kész, vegyük a habverőt alacsonyabb fokozatra, és csurgassuk hozzá a szirupot, majd kihűlésig verjük kemény habbá (már lehet magasabb fokozaton).

Tegyük csillagcsöves habzsákba, és díszítsük fel, majd rakjuk a 100 fokos sütőbe, és szárítsuk addíg, amíg megbarnul. Ezután a lyukakat töltsük ki forró baracklekvárral, és szórjuk le porcukorral, majd a rózsákat is tegyük fel.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...