Ismét hajtogattam, és ismét jó volt :)
Nagyon szeretek hajtogatni, és nagyon szeretem, amikor szép leveles is lesz sütés után.
Hát ez most nagyon jó leveles lett.
Hozzávalók:
25 dkg liszt (fele finom, fele rétes)
25 dkg vaj
1,25 dl víz
1/2 kk ecet
1 csipet só
kenni tojás
szórni só, szezámmag és reszelt sajt
22,5 dkg vajból lapos négyzetet formázok (én fólia közt szoktam, egy sodrófa segítségével), majd hűtőbe teszem fél-egy órára.
A liszthez hozzáadom a sót, a maradék vajat elmorzsolom benne. A vízhez keverem az ecetet, hozzáadom a liszthez, sima tésztát gyúrok belőle. Keresztbe bevágom, hagyom állni fél órát szobahőmérsékleten, letakarva.
Mikor a vaj is és a tészta is jó, csinálok egy ilyet:
Ez abból áll, hogy az átgyúratlan tésztából nyújtok négy levelet, de középen vastagon hagyom, majd erre helyezem a vajat.
Átellenesen a vajra hajtogatom a leveleket, mindig lesöprögetve a lisztet.
Kinyújtom, nem túl nagyra, ne vékonyodjon el nagyon a vajréteg, csinálok egy szimpla hajtást, majd nyújtom mégegyszer, és csinálok egy dupla hajtást (hajtásokról itt bővebben).
Ezután következik fél óra pihenő a hűtőben, majd egy szimpla hajtás, egy dupla hajtás, és ismét fél óra hűtő.
Mikor ezzel is megvagyok, kb. 2-2,5 mm-sre nyújtom a tésztát. Lekenem tojással, és megszórom sóval. Elfelezem.
Az egyik felét egy az egyben egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, leszórom szezámmaggal, és 2,5x2,5 cm-s négyzetekre vágom. Nem kell elhúzogatni egymástól őket, nem fognak összenőni. Mehetnek a sütőbe, 210 fokra. Kb. 8-10 perc alatt meg is sülnek.
Közben a másik felét megszórom reszelt sajttal, a sodrófával rápréselem kicsit, majd megfordítom az egészet, hogy a sajtos fél legyen alul. 1,5x4 cm-s szeletekre vágom, majd mindegyiket megcsavarva egy sütőpapírral felszerelt tepsire sorakoztatom. Ez is 210 fokon sül, kb. 10 percet.
Mivel először sütöttem abban a sütőben, amivel most dolgoztam, a szezámos kocka kicsit fura lett, ki kell még tapasztalnom. De a masnik már jól átsültek, kívül-belül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése