Julcsi 4 éves lett. (Ami azért belegondolva elég durva!) Mint tavaly, most is jó előre, legalább egy hónapja megrendelte, hogy milyen tortát szeretne. Ami amúgy tök jó, mert nem kell sokat filóznom rajta.
Szóval bejelentette a kisasszony, hogy Tipptopp-tortát szeretne (aki, ha valaki nem ismerné, Kippkopp "nője", ahogy a barátnőm leírta :D).
Igazából örültem neki, mert elég egyszerű, de mégis látványos tortának ígérkezett, és az is lett.
A feje gesztenyés (legyünk stílusosak, ugye :P), a teste ribizlis-citromos, a kezei-lábai csokisok.
NAGYON morbid dolog felvágni egy ilyen tortát, én meg előre féltem a látványtól, amint szegény Tipptopp feje KETTÉHASAD, de gyerekek zökkenőmentesen vették az akadályt, nem hatotta meg őket, hogy kinyírtuk Tipptoppot. (Azt sem értettem soha, hogy valaki pl. hogyan tud felvágni egy olyan torát, amin ilyen nyomtatott ostyalap van egy gyerek fejével.)
Hozzávalók:
Ezt most csak így kilinkelgetve, egyszerűsítve írom, a hét végére nagyon elfogyott az energiám.
7 tojásból kakaós piskóta
2 tojásból piskóta
gesztenyekrém 3 dl tejből (recept ennél a tortánál)
Ribizlis-lemoncurd-ös tejszínhab, 2 dl tejszínből (mint itt; 2 marék ribizli, 1/2 ek lemoncurd)
csokikrém 2 dl tejből (mint a Focilabda esetében)
Először is elkészítem a krémeket.
A kakaós piskótából 3, a simából 1 vékony lapot sütök. A fóliával kibélelt 3 méretű szűrőbe applikálom őket, ollóval egyébként nagyon egyszerű, pontos és jó dolgozni ilyenkor, bár furán hangzik. Ezután egy réteg krém, egy régeg méretre vágott piskóta, ésatöbbi így tovább, míg a végére nem érünk a szűrőknek. A végtagokhoz ugyanazt a szűrőt használtam, mert nincs 4 egyforma méretűm. Minden elkészült darabot szűrőstűl (bőröstűl) beraktam a fagyasztóba 10-15 percre, utána már nyugodt szívvel fordítottam ki a kezeket-lábakat, és tettem a hűtőbe őket.
Minden elkészült részt a hűtőben kifagyasztjuk, nekem 1 napot álltak, mert így volt időm, de 3-4 óra is elegendő.
Minden részt, miután kiszedtük a formából, kívültől vékonyan és viszonylag egyenletesen lekenjük a saját krémjével, majd még egy félóra-órára a hűtőbe költöztetjük őket.
Mikor megdermedt a krém, elsimítjuk, bevonjuk marcipánnal (én a barnát igyekeztem kicsit márványosra/faerezetűszerűre hagyni, hiszen a gesztenye is ilyen), kivágjuk-szúrjuk a szem-orr-száj-és egyéb tartozékokat, krémmel felragasztjuk majd nyakat, kéz- és lábszárakat gyurmázunk.
Tehát igazából egy elég egyszetű darabról van szó. Azt nem mondom, hogy 3 perc, de jó volt vele dolgzni (még jobb lett volna, ha közben nem alszom majdnem el.)
És egy kép az eredeti Tipptoppról (és Kippkoppról, egyébként Marék Veronika agyszüleményei, már ha ezt a kifejezést gyerekmesék esetében is szokás használni).
Kép innen. |
Tipptoppot nem ismerem, de a torta nagyon szuper lett!
VálaszTörlésJulcsinak sok boldog szülinapot kívánok!
Köszönjük szépen :)
VálaszTörlésNem ismertem ezt a mesét, de nagyon szuper lett a torta! És ahogy körülnéztem nálad, a többi süteményed is gyönyörű, gratulálok! :-)
VálaszTörlésKöszönöm :)
Törlésmeseszép ez a tiptopp leányzó :) (én ismerem a mesét, van egy rakat mesekönyvem a kis kalandjaikból ^^)
VálaszTörlésBizony, már elég régi ahhoz, hogy anyukám már nekem is olvasta :) Én nagyon szerettem!
Törlés