2011. október 8., szombat

Menyasszonyi torta (?)


Hát igen, ez egy fura történet.

Szóval úgy kezdődött, hogy ajánlottak valakinek, hogy én tudok/szoktam sütni tortát megrendelésre. Esküvőre kéne most. Már az elején mondták, hogy 5 kicsi, 8 szeletes gyümölcstorta kéne, nem akarnak semmi hiperdízájn menyasszonyi tortát sem, az csak legyen kicsivel díszesebb, mint a többi.

Én meg elkezdtem magamban tervezgetni a tejszínes gyümölcsös tortácskákat. Aztán amikor jött az örömanya megbeszélni a dolgokat, kiderült, hogy neeem, ők csak arra a sima gyümölcstortára gondoltak, a pudingosra, és a főtorta legyen kicsivel púposabb, más díszítéssel. Mondom ŐŐŐŐ, oké.

Szóval így esett, hogy az első menyasszonyi torta, amit készítettem, egy gyümölcstorta lett. (Amihez meg nem találtam égenföldön 18 cm-s formát, szóval készült 5 darab 26 cm-s, de szerintem 8 ember simán megeszi azt is, amekkora hatalmas adag abból egy szelet.)

Végülis viszont nem sima pudingot tettem bele, hanem sárgakrémet, úgy talán kicsit kevésbé tömény, egy ünnepi lakoma után szerintem könnyebben csúszik. Színvilágnak a zöldet adták meg, kivi, szőlő, körte. Így hát az lett.



Hozzávalók:

3 tojásos piskóta

2 dl tejből készült sárgakrém

gyümölcsök

tortazselé


A készítését szerintem fölösleges leírnom, gyümölcstortát mindenki tud csinálni :)


Az egyik piskótát túl vékonyan kentem egy helyen, és kicsit kiszakadt. Nem lett volna gond valószínűleg, de úgy gondoltam, adjuk meg a módját, és hát így legalább magunknak is tudok valamit csinálni. Úgyhogy a múltkori kivis-barackos torta krémjét (0,25 l teszínből) készítettem hozzá. Az én elrendezésem nem tetszett a kisasszonynak, szóval Julcsi kívánságára átrendeztük, póni és szivecskék kerültek a tetejére. Bár a póni kicsit fura lett, de megfelelt a hölgyikének.





Sárgakrém

A sárgakrém az a krém, ami például a krémes krémje (nem túl sok a 'krém' szó ebben a mondatban?). Nem bonyolult elkészíteni, csak figyelni kell rá.


Hozzávalók:

1 l tej

6 tojás

30 dkg cukor

14 dkg vaníliás pudingpor VAGY 15 dkg liszt + 1 rúd vanília


A pudingport csomómentesre keverjük kevés tejjel és a tojássárgákkal. A többi tejet a cukor 2/3-ával felforraljuk, közben keményre verjük a fehérjéket a maradék cukorral. Az az ideális, ha egyszerre van meg a kettő. Mikor a tej forr, jól felkeverjük, és úgy öntjük bele a pudingot, majd keverjük tovább folyamatosan. Egyet rottyantsunk rajta, aztán (ehhez jó ha van egy segítségünk) folyamatosan beleöntjük a tojáshabba, miközben azt is folyamatosan forgatjuk. Így a forró puding megfőzi a habot is, nagyjából.

Még forrón használjuk fel, mert ha meghúz, már nem igazán kezelhető. Pontosabban csak simán nem.

(A sárgakrémmel töltött süteményeket elvileg 16 óráig lehet eltartani, legalábbis eladni biztosan.)


2011. október 1., szombat

Kivis-barackos gyümölcstorta


Egy születésnapra kérték ezt a tortát. A "szabály" a következő volt: tejszínes gyümölcstorta :) Mivel a tetejét is gyümölccsel szerettem volna díszíteni, agyaltam, hogy milyen gyümölcsöket használjak, mert a piros bogyósoknak már nincs szezonja, fagyasztóból felengedve meg már azért nem olyan szép. Viszont még soha nem csináltam másfajta gyümölccsel tejsznes tortát. Mert ott van az őszibarack, ami tök jó, meg puha. Is lehetne, ha még rendesen szezonja lenne annak is. Najó, akkor viszont még mindig van befőtt. Az viszont inább a túrótortát juttatja eszembe.

Aztán rájöttem, hogy létezik kivi. Ami tök jó, mert a savanyúságával ellensúlyozza a barackbefőtt édességét, és szépen lehet vele díszíteni is. Viszont... volt egy kis baj. Ugye én úgy szoktam, hogy a piros bogyósokból, levükkel együtt főzök egy pudingot. De a kivi meg a barack főzve...? Node, sebaj, rájöttem hogy van nekünk jókis hidegen készítős pudingporunk is, így nem fog folyni a krém...

...s így született meg eme tortácska.


Hozzávalók:

7 tojásos piskóta

1 l tejszín

0,05 dkg porcukor

3 db kivi

1 nagy őszibarack konzerv

1 csomag (Gála) hidegen készíthető vaníliás pudingpor


Elkészítem piskótát, megvárom, míg teljesen kihűl, majd 3 felé vágom.

A barackból félreteszek 2-3 szemet, díszíteni, a kiviket meghámozom. Kettőt darabokra vágok, és egy tálba teszem a barackkal. Jól összeturmixolom, majd belekeverem a pudingport. Párperc állás után már szalonképes az állaga :)

A tejszínt felverem, hozzáforgatom a porcukrot, és kiszedem kicsit több, mint az 1/3-át, félreteszem. A maradékból kiszedek egy kártyányit, hozzáforgatom a gyümölcspéphez, majd az egészet beleöntöm a tejszínhabba, és jól, de óvatosan összeforgatom. Még zselatinnal szilárdíthatjuk, ha akarjuk, én nem tettem.

Betöltöm a tortát, majd a felretett tejszínhabbal körbe bevonom. A harmadik kivit karikákra vágom, a félretett barackot szeletekre, és kidíszítem a torta tetejét velük. Eztán habzsákból díszítem a torta oldalát, és legvégül a teteje szélét, körbe.



Nagyon finom ez a krém, azt hiszem ezentúl gyakori vendég lesz ez nálunk:)



Ovitorta


20 éves lett a Nagykovácsi Waldorf Óvoda, ahová én is jártam, 3 évet, 1993-tól 1996-ig. Engem ért a megtiszteltetés, hogy az ünnepségre megsüthessem szülinapi tortát.

A koncepció az volt, hogy valami egyszerűbb legyen, mert a naaagy, habos, csipkés torták nem annyira illenek a Waldorf-hangulathoz, és legyen valamennyire idény-jellegű, mert ez álatlábn fontos elv.

Így született meg a mascarponés szőlőtorta, ami ez alapján a recept alapján készült, csak háromszoros mennyiségben.

Súlyra jó nehéz lett, da ha belegondolunk... Van benne 3/4 kiló mascarpone, ugyanennyi tejszín, másfél kiló szőlő, 30 dkg mandula, ugyanennyi cukor, 60 dkg liszt és ugyanennyi vaj, és még valamennyi porcukor is... Az úgy már 4,8 kiló! Nyílván van valamennyi sülési veszteség, de 4,5 kiló biztos, hogy megvolt.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...