2011. november 30., szerda

Aprósütik blundelből



Vendégségbe mentünk, és mivel még múltkorról maradt 2 nagy adag blundel-tészta a fagyasztóban, gondoltam, hasznosítom :)
Csináltam csokis párnácskákat, meg mini fahéjas csigákat.

a csokis párnácskák töltelékéhez a következők kellenek:
3/4 dl tejszín
15 dkg étcsoki
cukor ízlés szerint

a hozzávalókat összefőzzük, majd mikor már nem annyira folyós, zacskóba töltjük, kivágjuk a végét, és így töltjük be a párnákat. a módszer egyébként úgy néz ki, hogy vágok egy hosszú csíkot, kb 10 cm széleset, végighúzom a csokitölteléket a közepén, és körécsavarom a tésztát.

200 fokon sütöttem ki őket.




2011. november 25., péntek

Focilabda torta



Ezt a tortát egy barátnőm kérte egy kisfiú szülinapjára. Állítólag barlangban ünneplik, kíváncsi vagyok, a tortát hogyan viszik majd le. :)
a marcipán burkolat belül dobostortát rejt. A marcipánból fekete ötszögeket, és fehér hatszögeket vágtam ki। A lényeg, hogy az oldalhosszúságaik egyformák legyenek. (Én nem szerkesztgettem, hanem úgy oldaottam meg, hogy beírtam a google-be hogy ötszög, meg hatszög, és egyet-egyet kimásoltam, majd a paintben egyformára igazítottam az oldalaikat, és kinyomtattam.)

Hozzávalók:

6 tojásból piskóta

20 dkg vaj
15 dkg étcsoki
25 g kakóvaj
1/4 l tej
25 g krémpor
1 tojássárgája
10 dkg cukor


A piskótamasszát 3 vékony lapnak kikenem zsírozott-lisztezett tepsire, 180 fokon megsütöm। Melegen még leszedem a tepsiről, és konyharuhában feltekerem.
A krémporból, tojásból, tejből és cukorból aranykrémet főzök (csak a vajat kihagyom). Mikor még jó meleg, belekeverem a kakaóvajat és a csokit. Mikor kihűlt, a vajat jó habosra kikeverem, és hozzáadom a krémet.
Az egyik lapot egy fóliával kibélelt (legnagyobb) szűrőbe tettem, és ahogy adta magát, kivágtam a felesleges részeket. Így betöltögettem a tortát, az aljára előre kivágtam egy megfelelő méretű kört. Kifagyasztottam, majd lekentem sima vajkrémmel, és úgy tettem rá a marcipán öt- meg hatszögeket.



2011. november 21., hétfő

Szülinapi tortám



Ezt a tortát a saját születésnapomra sütöttem. Tudom, ez így szarul hangzik, de végre egy torta, amit maximálisan a saját ízlésemhez szabhattam :) (legalábbis külsőre, belülről inkább az egyszerűt gyorsan elv volt a meghatározó). Barackos-vaníliás ízesítésű tejszínkrém sima piskótába töltve, a tetején lévő zselé agar-agarból készült.

2011. november 13., vasárnap

A bonbongyáros újra színrelép



És ismét kértek tőlem jóó sok bonbont. Konkrétan 50 szem lett a végeredmény, a selejtekről és a plusz biztonsági, de épen maradt darabokról nem is beszélve. Magyarul a mindenből 5 szem helyett mindenből 7-8 szemet csináltam, így plusz 2-3 szem maradt mindegyik ízből. Amiből egyébként 10 volt. Most nincs lelkierőm a recepteket is leírni, majd talán egyszer hozzáírogatom :)


Ésakkor:




Természetesen ezek nem mind a fejemből pattantak ki (bár olyan is van, ami igen). Néztem ki ízeket innen és innen is. Köszi nektek :) A recepteket nem mindenhol követtem pontosan, inkább ötletgyűjtési céllal bújtam a blogokat :)



2011. november 5., szombat

Kakaóscsiga



Maradt ránk egy csomó margarin, ilyen Rama Profi, kilós kiszerelésű. Gondoltam, az egyikből csinálok egy jó adag blundelt, aztán egy részét majd lefagyasztom. Így is tettem. Az 1 kiló margarinhoz 1,66 kg liszt kellett, hát, nem volt kicsike.

A nem-lefagyasztott tésztából pedig Julcsi rendelésére kakaóscsiga készült, igaz, nem kicsike, ahogy kérte, ez most így sikerült, de valószínűleg nem lesz ellene kifogása. A receptet 1 kiló liszthez írom, abból könnyebb leszámolni.



Hozzávalók:

1 kg liszt
60 dkg margarin/vaj/húzómargarin
5 dl tej
4 dkg élesztő
10 dkg porcukor
4 tojássárgája
10 dkg cukor
3-5 dkg kakaópor
10 dkg vaj

A tésztát elkészítem a már itt leírt módon, majd kb. 1 cm vastagságúra kinyújtom. Megolvasztom a vajat, majd ha már nem túl forró, egyenletesen rákenem a tésztára. Erre szórom a kakaóval elkevert cukrot, szintén egyenletesen eloszlatva.
Feltekerem, majd 1-1,5 cm széles darabokat vágok belőle. Ezeket a csigákat elfektetve, egymástól tisztes távolságban sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, a végüket maguk alá nyomom, majd mindegyiket tenyérrel kilapítom.
Így mehetnek a 200 fokos sütőbe, olyan 7-8 perc alatt megsülnek. Ezután porcukorral leszitálom őket, de persze enélkül is kivitelezhető, csak így gusztábbak.



2011. november 4., péntek

Bonbonos doboz



Kedves szervezőtársaimnak készítettem legutóbb bonbont, bár ennek már majd' két hete. Készült a szokásos kávés-narancsos, szívalakúban, plusz fehércsokis-diós a kerek formájúban. A dobozt is én készítettem, illetve nem, csak a borítást tettem rá én.


Hozzávalók:

8 dkg fehércsoki
0,5 dl tejszín
5 ek durvára tört dió

A csokit a tejszínnel összefőzzük, majd belekeverjük a diót. Bonyolult :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...