2010. december 27., hétfő

Eszterházy torta


Ebből időközben kettő is készült, egy anyukámnak, egy ismerősnek. Egyik 8 szeletes lett, a másik 16.

A 8-ashoz írom a receptet, az készült később.


Hozzávalók:


A tésztához (kicsihez 5 tojás, nagyhoz 8)

1 tojásfehérje

1,5 dkg liszt

1,5 dkg darált dió

2 dkg cukor

A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk, ehhez forgatjuk hozzá a liszttel elkevert diót, és 5 kerek lapnak kikenve megsütöm 180 fokon.


A kérmhez (kicsi tortához):

5 dl tejszín

2 tojássárgája

3,3 dl tej

4,6 dkg vaníliás pudinpor

3 dkg cukor

porcukor ízlés szerint a tejszínhabhoz

cukrozott gyümölcsök (én mediterrán mixet használok)



A tej 2/3-át a cukorral felforralom. Közben a maradék tejet, a tojássárgákat és a pudingport simára keverem, majd a forrásban lévő tejhez keverem, csomómentesre. Kihűtöm, majd szűrőn átpasszírozom.

A tejszínhabot felverem keménnyé, az egyik harmadát félreteszem, a többihez hozzáforgatom a(z előzőleg kicsit habbal lazított) pudingot, és a gyülőlcsöket. A félretett habhoz porcukrot keverek.

A legszebben sikerült lapot áthúzom fondánnal (lehet olvaszott fehércsoki is), majd gyorsan olvasztott csokival párhuzamos csíkokat húzok rá, és felváltva egyik majd másik irányból merőlegesen késsel végighúzok rajta finoman.

A lapokat összetöltöm, és körbe bevonom tejszínhabbal. Az oldalát lehet panírozni dióval, szeletelt mandulával...




2 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm a receptet! Néhány változtatás kellett, de bevált :)Ha érdekel a végeredmény, kukkants be hozzám.

    VálaszTörlés
  2. Hát igazán nincs mit :) A te tortád is nagyon szép lett!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...