2012. október 16., kedd

Díszes csokitorta



Ez a kis négyszeletes csokirota egy ismerős kislány (sőt, iagzából már nagylány :)) születésnapjára készült ajándékba.

A piskótát 3 tojásból csináltam, a kakaós masszát 6 kicsit kerek lapnak kikenve sütöttem meg. A krém a szokásos csokikrém volt, kb a harmada a link alatt található mennyiségnek. Díszítésnek pedig csokiforgácsot használtam, a krémet, cukorgyöngyöket, plusz a legszebb piskótalapot áthúztam doboscukorral, és 8-ba vágtam (amiből csak négyet tettem fel, mert azért ez mégsem dobostorta).

Ennek egyébként az a technikája, hogy a kés fokával bejelöljük előre a szeleteket. Fontos, hogy ez tényleg csak jelölés legyen, ne vágjuk át a piskótát! Elkezdjük felolvasztani a cukrot, előkészítünk egy tömb vajat és egy kenőkést. Mikor a cukor megolvadt, a felét rácsurgatjuk a piskótára, elkenjük, majd a második felét is rácsurgatjuk a cukornak, és szépen eloszlatjuk a teljes felületen. Kicsit várunk, hogy dermedjen a cukor, kb fél-1 percet. A kés fokát végighúzzúk a vajban, és gyors mozdulatokkalbejelöljük megint a szeleteket, olyan mélyen, hogy a cukorréteget árvigye majdnem teljesen, vagy teljesen, de a piskótát még ne. Minden szelet előtt újból vajazzuk a kést, és dolgozzunk gyorsan, különben ha a kés átmelegszik, ragad rá a cukor. Mikor már majdnem teljesen megdermedt a cukorréteg, szintén vajazott késsel, de már az élével, hintázó mozdulattal vágjuk át a szeleteket.
Egyébként nem egy nagy ördöngősség, ha jó technikát alkalmaz az ember, nehéz elrontani.




2012. október 7., vasárnap

Három torta


Hű. Kissé talán régen posztoltam. Sütni sütöttem, bár nem sűrűn. Ez a három torta múlt péntekre készült egy kislány születésnapjára, az ízeket rámbízták, annyi volt a kérés, hogy legyen valami kosárlabdás, valami szarvasos meg valami vakondos. (Meg három kiló pogácsa.)

Így lett tehát a vakondos:

Íznek csokit válaszottam, hiszen az barna, mint a vakondtúrás. Meg arról, hogy vakondos, nekem rögtön a vakondtúrás jutott eszembe, és nem gndolkoztam sokáig, mivel oldjam meg. Sőt, igazából azonnal tudtam, hogy crumble-t fogok csinálni, és félgömb formájú lesz ugyebár... Meg egy marcipán vakond.

A piskóta 6 tojásból készült és kakaós, a krém pedig egy dupla adag ilyen.

Crumble-höz:
175 g liszt
75 g vaj
40 g porcukor
2 ek kakaópor

Összegúrtam ezeket, de csak annyira, hogy nagyobb darab morzsákba álljon össze, majd megsütöttem 10-15 perc alatt 180 fokon.




A kosárlabdás:

Itt is tudtam rögtön, hogyan fogom megvalósítani, sima félgömb marcipánburkolással, nem nagy szám, a focilabda után legalábbis biztosan nem. A vonalak jelölését egy vastagabb spárgával előjelöltem, és ételfestékes filccel festettem be.


Piskóta itt is 6 tojásból, a krém gesztenyés vajkém, meggyel, ilyen, fél liter tejből.




És a szarvasos:

A szokásos citromtora, nem szerettem volna formatortát készíteni, így csak készítettem egy figurát marcipánból, "azt csá".



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...