Apukám születésnapjára, kívánsága szerint diótortát csináltam (meg egy Sachert).
Hozzávalók:
Tésztához:
7 tojásfehérje
7 dkg liszt
10 dkg darált diót
ízlés szerint kakaópor
12 dkg cukor
Krémhez:
30 dkg darálz dió
10 dkg cukor
2 dl tej
fehéj, szegfűszeg
50 dkg vaj
A tésztát piskótához hasonlatos módon elkészítettem, és 4 tortalapot sütöttem belőle.
A krémhez a diót, cukrot és a fűszereket leforráztam a tejjel, majd mikor kihűlt, a kihabosított vajhoz kevertem. Beltöltöttem a tortán, tetejét, olalát is vékonyan bevontam. Az oldalát gorombára vágott dióval paníroztam, a tetejére pedig egy natúr, egyszeres marcipánlap került. Díszítésnek csokiba mártottam a fél diókat, és felírtam a 50-es "feliratot".
Gluténmentes verzióban is készült azóta, ilyenkor egyszerűen a liszet lecseréljük dióra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése