2012. június 26., kedd

Finn dolgok



Kint vagyok mostmár majdnem egy hete Helsinkiben, és ma igazi lakomát csaptunk itten Essivel, akinél vagyok.
Igazi hagyományos finn kajákat csináltunk, oké, a salátát leszámítva.



Lazac. Egy hete eszem lazacot, de majdnem folyamatosan, isteni, és annyira egyszerű elkészíteni. A mai is annyi volt, hogy mosás, sózás, fűszerek (petrezselyem és rózsabors), sütő, 20 perc múlva kész. Közben ennyi idő alatt megfőztük hozzá a krumplit. Hozzáteszünk egy kis vajat, egy kis kermaviilit (ami valahol félúton helyezkedik el a joghurt és a tejföl között), és kész a hagyományos finn kaja. Csináltunk hozzá valami savanyúuborkás-mustáros szószt is, nagyon jó volt.

Aztán közben sütöttünk korvapuustit, meg almás-fahéjas pullát, ami a "nem túl szép, de nagyon finom" kategóriás sütémények közé sorolható. Recept itt, az almáshoz még kell almapüré.





2012. június 21., csütörtök

Magyar Tolkien Társaság - 10. szülinapi torták


Múlt szombaton volt az MTT 10., azaz tizedik születésnapja!
Engem kértek meg, hogy süssem meg a tortát. Ennek nagyon örültem, bár személyes okokból annyira nem tudtam kiélvezni az elkészítését, meg nem is volt rá annyi időm, mint szerettem volna. Kicsit más, kicsit több díszítést terveztem. Marcipánnal burkoltam.
90 szelet.
Az alsó emelet gesztenyés, a felső csokis volt, valamint készült még egy kicsi, 8 szeletes laktóz- és gluténmentes torta, mert a társaságban vannak páran, akik ilyen étrendekre kényszerülnek.
Én sajnos nem tudtam ott lenni az ünneplésen, így a tortából sem ettem, de állítólag finom volt, meg elfogyott mind.

És egy nagyon jóleső megjegyzés: "Tied a kardom. Az utóbbi tíz évben torta nem ízlett ennyire."  Ennek nagyon örültem :)

Recepteket csak linkelek:
Kakaós piskóta (3x15 tojásból)
Csokikrém
Gesztenyekrém


A glutén- és laktózmnetes tortát azért leírom.


Hozzávalók:

6 tojásfehérje
25 dkg darált dió
10 dkg cukor

30 dkg laktózmentes vaj
3 dl laktózmentes tej
15 dkg étcsokoládé
5 dkg cukor
30 g vaníliás pudingpor

Az első három hozzávalóból piskótát készítek, kis kerek lapot kenek belőle, 170 fokon megsütöm.
A krém hozzávalóiból a szokásos módon aranykrémet készítek. Majd betöltöm, díszítem a tortát.

2012. június 4., hétfő

Virágos torta


Ismét egy ismerős anyuka lakózérzékeny kislányának sütöttem tortát, most is hasonlót szerett volna, mint tavaly. Azzal a különbséggel, hogy most sárga közepő, kis fehér virágokat szeretett volna. Sokat. Meg egy lovat :D Hát azt én most nem vállaltam be, végül meg kiderült, hogy lecserélte egy sünire (amit bevállaltam volna). Így jártam.
Mindesetre most a kislány is itt volt, amikor jöttek a tortáért, és látszott az arcán, hogy nagyon tetszik neki, és hát az nagyon jó érzés volt :)


A recept ugyanaz, mint a tavalyi. Szerintem ez a mostani sokkal jobban sikerült :)



2012. június 2., szombat

Croissant több ízben


Kicsit el vagyok maradva a bejegyzésekkel, valahogy mindig elfelejtődik. Ezek a croissant-ok még Julcsi szülinapi bulijára (is, meg Tolkien Klubra is) készültek, tehát úgy egy hete.

Három féle ízben készítettem, sima csokis, csokis-levendulás az ínyencebbeknek, és egy kedves barátom "sugallatára" vaníliás :)


Hozzávalók:

1 kg liszt
60 dkg vaj/margarin
10 dkg porcukor
4 tojássárgája
40 g élesztő
5 dl tej

Csokis töltelékekhez:
10 dkg étcsoki
100% természetes levendula illóolaj
1,5 dl tejszín

Süthető vaníiliakrém:
2 dl tej
2 tojássárgája
30 g liszt
1/2 rúd vanília
50 g cukor


A készítés menetét most nem írnám le, mert már minden valahol ott van. A tészta itt, a krémfőzés itt, az összeállítás itt. A csokis töltelékek pedig annyiból állnak, hogy feldarabolom a csokit, felforralom a tejszínt, majd ráöntöm és simára keverem. Ketté osztom, és az egyik adagba 3-4 csepp illóolajat csöppentek. Vigyázzunk vele, mert ha túl sok megy bele, keserű lesz!
Amiknek a két vége csokis, az a sima csokis, a spinelt a levendulás, a sima pedig a vaníliés ízű.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...