2012. május 27., vasárnap

Tipptopp halála



Julcsi 4 éves lett. (Ami azért belegondolva elég durva!) Mint tavaly, most is jó előre, legalább egy hónapja megrendelte, hogy milyen tortát szeretne. Ami amúgy tök jó, mert nem kell sokat filóznom rajta.
Szóval bejelentette a kisasszony, hogy Tipptopp-tortát szeretne (aki, ha valaki nem ismerné, Kippkopp "nője", ahogy a barátnőm leírta :D).

Igazából örültem neki, mert elég egyszerű, de mégis látványos tortának ígérkezett, és az is lett. 

A feje gesztenyés (legyünk stílusosak, ugye :P), a teste ribizlis-citromos, a kezei-lábai csokisok.

NAGYON morbid dolog felvágni egy ilyen tortát, én meg előre féltem a látványtól, amint szegény Tipptopp feje KETTÉHASAD, de gyerekek zökkenőmentesen vették az akadályt, nem hatotta meg őket, hogy kinyírtuk Tipptoppot. (Azt sem értettem soha, hogy valaki pl. hogyan tud felvágni egy olyan torát, amin ilyen nyomtatott ostyalap van egy gyerek fejével.)




Hozzávalók:

Ezt most csak így kilinkelgetve, egyszerűsítve írom, a hét végére nagyon elfogyott az energiám.

7 tojásból kakaós piskóta
2 tojásból piskóta

gesztenyekrém 3 dl tejből (recept ennél a tortánál)
Ribizlis-lemoncurd-ös tejszínhab, 2 dl tejszínből (mint itt; 2 marék ribizli, 1/2 ek lemoncurd)
csokikrém 2 dl tejből (mint a Focilabda esetében)

Először is elkészítem a krémeket.
A kakaós piskótából 3, a simából 1 vékony lapot sütök. A fóliával kibélelt 3 méretű szűrőbe applikálom őket, ollóval egyébként nagyon egyszerű, pontos és jó dolgozni ilyenkor, bár furán hangzik. Ezután egy réteg krém, egy régeg méretre vágott piskóta, ésatöbbi így tovább, míg a végére nem érünk a szűrőknek. A végtagokhoz ugyanazt a szűrőt használtam, mert nincs 4 egyforma méretűm. Minden elkészült darabot szűrőstűl (bőröstűl) beraktam a fagyasztóba 10-15 percre, utána már nyugodt szívvel fordítottam ki a kezeket-lábakat, és tettem a hűtőbe őket.
Minden elkészült részt a hűtőben kifagyasztjuk, nekem 1 napot álltak, mert így volt időm, de 3-4 óra is elegendő. 
Minden részt, miután kiszedtük a formából, kívültől vékonyan és viszonylag egyenletesen lekenjük a saját krémjével, majd még egy félóra-órára a hűtőbe költöztetjük őket.
Mikor megdermedt a krém, elsimítjuk, bevonjuk marcipánnal (én a barnát igyekeztem kicsit márványosra/faerezetűszerűre hagyni, hiszen a gesztenye is ilyen), kivágjuk-szúrjuk a szem-orr-száj-és egyéb tartozékokat, krémmel felragasztjuk majd nyakat, kéz- és lábszárakat gyurmázunk.

Tehát igazából egy elég egyszetű darabról van szó. Azt nem mondom, hogy 3 perc, de jó volt vele dolgzni (még jobb lett volna, ha közben nem alszom majdnem el.)



És egy kép az eredeti Tipptoppról (és Kippkoppról, egyébként Marék Veronika agyszüleményei, már ha ezt a kifejezést gyerekmesék esetében is szokás használni).

Kép innen.

2012. május 21., hétfő

Nászajándék


Tegnap Pécsett voltunk, esküvőn. Az unokatestvéremék házasodtak, és bár jó hosszú volt a program, azért szép volt és hangulatos.
Nászajándékbe készítettem nekik egy teáskészletet: kancsó, cukortartó, két csészealj és két csésze, a nevükkel feliratozva. Plusz egy doboz bonbon. 50 darab. Plusz ugye hozzá egy doboz.
Sokat nézelődtem különböző blogokon, ötleteket gyűjtve, aztán már annyit sikerült összegyűjtenem, hogy újabb proléma merült föl: válasszak ki közülük tizet.

Végülis sikerült, így készült bodzás, pezsgős-epres, gyöméres-lime-os, chilis-narancsos, orgonás, kávés-narancsos, sáfrányos-gyömbéres, csillagánizsos, levendulás és mentás.

Ezek közül több is Viannétól való, a recept kevésbé, inkább az ötlet, az ízvilág.

Most nem írok recepteket, majd lehet, hogy később majd pótlom, most jöjjenek inkább képek.








2012. május 6., vasárnap

Sakktábla-keksz


Következzék ez az egyszerű kis keksz, igazából nem nagy szám, de most ez készült, ballagásra vittük. 5 perc alatt fogyott el. Kábé.


Hozzávalók:

375 g liszt
250 g vaj
125 g porcukor
kakaópor


Az első három hozzávalóból linezrtésztát készítettem, majd elfeleztem úgy, hogy az egyik egy picivel nagyobb legyen. A kisebb részhez annyi kakaóport gyúrtam, hogy szép barna színe legyen.
Mindkét részt 5 egyenlő részre osztottam. A fehérből az egyiket kinyújtottam vékony téglalap formára, majd az összes többi részből egyenlő vastagságú rudakat sodortam. Mindegyiket kicsit "élesítettem", hogy a metszete kockát adjon.
A téglalapot kicsit bevizeztem, majd rátettem egymás mellé egy barna, egy fehér, majd még egy barna csíkot. Ezek tetejét is vizeztem, jött rá egy fehét, egy barna, majd még egy fehér csík, víz, majd az első sor ismétlése. A téglalappal körbevontam, folpackba csomagoltam, és egy órára hűtőbe tettem.
Ezután kb. 4 mm vastag szeletekre vágtam és 180 fokon megsütöttem őket.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...