2012. április 28., szombat

Pénztárca


No ismét egy kézműves bejegyzés, mostanában erre valahogy több időm, energiám (pénzem?) van, min sütögetni.
Például ehhez a pénztárcához is minden volt itthon, mondjuk azt nem állítom, hogy hamar készen lett. Maga a nemezelés viszonylag gyorsan ment, elég vékony, meg azért kőkeményre sem akartam (meg annyira nem is értek hozzá, mostanában a legbonyolultam nemezem két kis betűs darabka volt, hűha.), de a láncöltéses varrás ezzel a vastag "cérnával" eltartott egy darabig.


A patentot még lehet, hogy lecserélem tépőzárra, vagy valami más patentra, mert ez így most lassú, ha nem akarom széttépni a nemezt.


(Elemet meg még mindig nem sikerült vennem, úgyhogy a csúcsminőségű szemcsés képekért elnézést).



2012. április 24., kedd

Újabb adag edény


Nem voltam ám tétlen az elmúlt időben a fazekasság terén sem. Most ért véget egy újavv 10 alkalmas szakkör-folyam, így most egyben fotóztam az elkészült edényeket.


Készült tojástartó, béna bögrék, kávéscsészék (vagy inkább kávésbögrék), tortatálca (ami égetés közben valamiért megrepedt), sütőtál (amiben úgy gondoltam, hogy majd ezentúl a rakottkrumplit készítem, de nem lett valami nagy, szóval majd kitalálok neki valami más funkciót), salátástál, japán étkészlet (rizsestálka, szószostálka, evőpálcikatartó, meg olyan ki izék.. tányérszerűségek, meg egy nagyobb tál), szalvétatartó, csupor, tálca, kupicák, és egy valami, ami talán bögrének indult (ebben már nem vagyok biztos), de most a kiázott teafüvet tartalmazó kis szűrőt teszem rá, egyébiránt úgy fest, mint egy elcseszett kupa.








2012. április 23., hétfő

Fűszeres csokik


Pénteken voltak nálunk ismerősök bonbonkészítést tanulni, és akkor az anyuka ötlete alapján az egyik csokiba rozmaringot tettünk. Finom lett.
Ezen felbuzdulva tegnap fogtam magam, és temperáltam egy kevéske (?) csokoládét, és kikészítettem 6 féle fűszert.
Tehát csak sima, tömör étcsoki, az aljukban a következő fűszerekkel:

- rózsbors
- chili
- gyömbér
- kardamom
- ánizs
- rozmaring

Szerintem mind nagyon jó, érdemes kipróbálni! Az én kedvencem a rózsaborsos volt (bár ilyet nem először ettem, ezt a fűszert tudatosan válaszottam, nem csak random jóötletnek tűnő választás volt).

2012. április 15., vasárnap

Fonogatás


Még a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban vettem egy jó nagy szatyor natúr gyapjút. Hogy én majd mennyi mindent csinálok belőle. Például varrok babát. Meg nemezelek. Meg nem csak babát, hanem mindenféle állatot varrok meg kötök, és ezzel tömöm majd ki őket.

Persze.

Eljutottam odáig, hogy a két legközelebbi boltban megkérdeztem, van-e az a waldorf-babának való anyag. Hát nem volt, úgyhogy a babaproject itt kudarcba fulladt.

Viszont szoktam nézegetni kötős-horgolós-FONÓS blogokat, és eddig is tetszett a dolog (mármint a fonás, a kötést már eddig is igen aktívan csináltam). Szóval dönöttem: szerzek egy orsót. Ez volt múlthét szerdán. A közeli Szövőház csak kedden és pénteken van nyitva, tehát nagy izgalomban várnom kellett másfél napot (szörnyű). A bolt tulaja egy volt gimis osztálytársam anyukája, úgyhogy türelmesen meg is mutatta, hogy működik a dolog, meg még kedvezményt is kaptam :) (Persze egy orsó egyébként sem kerül vagyonokba, de nagyon kedves gesztus volt tőle).


Aztán hazaérve rögtön leültem és elkezdtem próbálgatni. Hát, elég egyenetlen lett a fonalam, vastag is, meg nagyon sokszor túlsodortam. Meg nem is ment valami gyorsan (most se). Aztán jött a Húsvét, így napokig nem nagyon jutottam közelébe a fonásnak, de aztán pár nappal később úgy dönöttem, hogy elég hosszú már az a fonal ahhoz, hogy kész legyen az első gombolyagom (amúgy lett kemény 2 dkg, szóval tévedtem). Próbáltam megfesteni zöldes-sárgára (csalánfőzet), de alig fogta be, képen egyáltalán nem látszik. Szerintem valami játékbaba pulóver lesz belőle, vagy ilyesmi. (Figyelem: a következő képek egy kamerával készültek, mivel még mindig nem jutottam el odáig, hogy vegyek elemet a fényképezőgépembe).


Itt még festetlenül:


Itt már festetten (vagyis festeni próbáltan):



Azóta belekezdtem egy újba, ami már sokkal vékonyabb, sokkal egyenletesebb és sokkal szebb, és még sokáig fonódni fog, úgy érzem. Azt tervezem, hogy két szálat összecérnázok majd, és akkor jólesz.



Egy másik kisadagot meg elkezdtem megfesteni céklalével, timsóval, de nagyon nem akarja befogni, pedig már 2 napja ázik benne. Segítség!



A lényeg a lényeg: új hobbim van, élvezem, és még nagyon van hova fejlődni benne.


2012. április 9., hétfő

Húsvét

Előszöris: Mindenkinek Kellemes Húsvétot :)

Nekünk eddig jól telik, jó sokat sütöttünk (igen, többes szám, Julcsi is dolgozott ám, majd jön a kép a végeredményről lejjebb), festettünk tojást, meg kreatívkodtunk is egy sort. Úgyhogy most jó sok kép lesz ebben a bejegyzésben. Sajnos a fényképezőgép lemerült, úgyhogy a kamrával készült a legtöbb fotó, az meg nem csinál jó minőségű képeket, bocsi.


Az idei kalácskoszorúról nem készült kép, mert elfelejtettem, de nincs úgysem sok különbség a tavalyihoz képest.


Készült viszont mára is két kalács, mindkettő négyes fonással, két különböző fajtával:





Meg idén sütöttem mézeskalácsot is:




A pozsonyi kiflik sem maradhattak ki. Idén mini-verzió készült, hogy ne legyen olyan nagy adag megenni egyet:



Julcsi kreálmányai:




A hagymahéjlében főtt, levélmintás tojásaink (ezek nem a locsolóknak készültek, arról nem sikerült értelmes képet csinálom, hanem ezeket ettük) (a kép kicsit (nagyon) homályos lett :S):




És a kratívkodás eredménye. A szüleim kertjéban van egy nagy diófa. Az alatt találtam egy csomó fél diót, tökéletes elválasztással, és gondoltam gyűjtök egy adagot, majd csinálunk belőle valamit. Hát még aznap leültünk, az egész család, és megalkottuk ezeket a hűtőmágneseket:




Meg varrtam kis madárkékat, a húsvéti asztal díszítésére:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...