2012. március 30., péntek

Narancsos trüffeltorta, újra


Nagyon úgy tűnik, a múltkori trüffeltora ízlett a vendégeknek, ugyanis ismét kértek egyet, ugyoda, csak most nem 100-as, hanem 50-es formában, de ugyanakkora adagot.

Ami persze rögtön nagyobb számokat eredményez, ami már nem fér bele a tortadobozba, de sebaj, megoldottam: családi méretű pizzásdobozból méretre vágtam kartonlapokat, rá csipkepapír, és így viszonylag merev a dolog.

A hozzávalók ugyanazok mint itt.



Formakenyér


Kenyeret is gyakran sütök, csak sose fotózom, mert nem nagyon szoktam semmi extrát csinálni velük. Már régóta tervezem, hogy sütök egy ilyen kerek kenyeret, amit még régen szoktunk volt venni, ha jól emlékszem Erdélyi kovászolt kenyér néven, bár ebben most egyáltalán nem vagyok biztos.

A lényeg a lényeg, hogy teganp egyébként is egy kisebb kenyeret akartam csak sütni, és akkor megláttam egy papírcsíkot. Amiről eszembe jutott, hogy miért ne? Miért ne sütnék éppen most olyan bizonyos fajta kenyeret?

Szóval elővettem egy ilyen edényt, belevágtam sütőpapírt, és ebben sütöttem meg. És szép lett :) Nekem legalábbis tetszik.

A recept egyébként Moha kenyere alapján indult, de már elég régóta nem csekkoltam, szóval biztosan alakult időközben valamicskét.



Hozzávalók:

20 dkg BL 80 kenyérliszt

5 dkg teljes őrlésű liszt

5 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt

10 dkg öregtészta (ezt is Mohától)

1 ek burgonyapehely

1 ek só

0,5 dkg élesztő

2 dl víz



A öregtésztát az élesztővel, a (langyos) vízzel és 10 dkg kenyérliszttel összekeverem, és hagyom egy órát éledni. Ezután minden mást hozzákeverek és szép sima tésztát gyúrok belőle (nekem ez legalább 10 perc dagasztást jelent). Fél órát kelesztem, átgyúrom, megint fél óra, majd eztán teszem bele a formába, és így is hagyom legalább fél órát kelni.

Ha szépen megkelt, a tetejét lekenem kis tejjel, majd 200 fokos, gőzös sütőbe teszem. 10 perc után leveszem 180 fokra, majd további fél óra után tűpróbát végzek. Ha még ragad valami a tűre, leveszem a hőfokot 160 fokra, és addig sütöm még, amíg a tű teljesen tisztán nem jön ki. Rögtön kifordítom a formából, rácsra teszem kihűlni, a tetején hidegvízzel kicsit megmosogatom, és így lesz szééép cserepes.



Valamint:

Létrejött egy új gasztroblog gyűjtőoldal, tessék nézegetni :) Magyar gasztroblogok széles listájával találhatjátok szembe magatokat az alábbi képre kattintva:

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye


2012. március 29., csütörtök

Kókuszos müzli


Régebben gyakran csináltam müzlit, aztán egy darabig nem jutottam el oda, ahol a zabpelyhet venni szoktam, úgyhogy pár hónapig szünetelt a dolog. De ma megint szereztem egy kilót, és most a felét gyorsan fel is dolgoztam.

A dobozt is még régebben csináltam cipősdobozból. Belülről sütőpapír van beleragasztva, hogy ne szívja be az zsiradékot a papír, kívülről pedig lefestettem khm... fehér falfestékkel (jólvanjólvan, az volt itthon sok ami fehér), és kék akrillal ment rá a díszítés.




Hozzávalók:

1/2 kg nagyszemű zabpehely
15 dkg méz
5 dkg vaj
puffasztott rizs
mazsola
kókuszreszelék
(mehet bele kakaópor is)


A mézet és a vajat összeolvasztom egy nagy edényben, majd a mazsolát kivéve mindent beleöntök és jó alaposan összekeverem. Egy tepsiben szétterítem, majd 180 fokon átsütöm, 3-4 percente átforgatva. Akkor van kész, ha szép aranybarna. Kiveszem a sütőből, és ekkor keverem bele a mazsolát (a sütőben nagyon gyorsan megégne).




2012. március 28., szerda

Veteményes '12/2


Na megint egy vetemény, nem fogok róla gyakron írni szerintem, de most kész az út, és muszály volt így is megörökíteni.

Meg azóta elvetettem a retket, a spenótot, a 3 féle salátát, a répát, meg a petrezselymet.

És jelentem, kikelt a karfiol a joghurtospoharakban. Meg a sütőtök is végre.




Hambugerzsömle


Már csomószor sütöttem zsömlét hamburgerhez, de valahogy nem jutott eszembe kifejezetten hamburger-zsömlét sütni, mindig csak simát csináltam, mert ha nem én sütöm, akkor a boltban is a simát veszem hozzá. De most eszembe jutott, és első utam Limara oldalára vitt, ahol találtam is egy receptet, amit nagyjából követtem is, és jól sikerült, legalábbis előre biztosan. Szépen megkelt, puha és szép lett a bélzete is, meg finom is volt.

Annyi volt benne a változtatás, hogy, mivel nem volt joghurt itthon, tejföl került a helyére, meg nekem a 2 dl tej kevés volt, nekem 3 dl került bele. Mondjuk kenyérliszttel dolgoztam, lehet, emiatt.


Hozzávalók:

60 dkg kenyérliszt

2 dkg élesztő

3 dl tej

2 2k cukor

1 tk só

10 dkg tejföl

4 dkg olaj

1 tojás + 1 kenni (ami a kenésből megmaradt, felhasználtam a fasírthoz -amiről azóta sem csináltam fotót...)


Felfuttatom az élesztőt a langyos tejben, majd minden hozzávalót jól összedolgozok, dagasztom vagy 10-15 percig, amíg szép sima nem lesz a tészta, hólyagot nem vet. Eztán kelesztem fél órát, átgyúrom, újabb fél óra, majd megformázom. Én Limarával ellentétben nem 9, hanem 10 zsömlét készítettem ebből az adagból. Így is keleszettem vagy 20 percet, majd bekapcsoltam a sütőt 180 fokra, lekentem a szömiket, megszórtam szezámmaggal, majd mikor bemelegedett a sütő, gőzös sütőtérben megsütöttem (forró víz egy tepsiben a sütő aljába, vagy a paraszti-megoldás -amit én alkalmazok- egy pél pohár vizet löttyintek a sütő aljába).

Kb 15-20 perc alatt szépen megsülnek.


Mi, mint vegák a fent linkelt fasítot tesszük bele a hús helyett, és nagyon finom :)



2012. március 26., hétfő

Veteményes 2012.


Nos, idén is veteményezek. Csak most kicsit nagyobban mint tavaly, ugyanis most 100 négyzetméteres a területem. Két másik családdal együtt beszántattunk vagy 500 nm-t, és azon osztozunk. Az egyik család nagyon sokat akar ültetni, úgyhogy övék kb. 300 nm, nekünk meg 100-100 maradt, de ez bőségesen elég.

A tervem itt a fönti képen látható, 21 fajta zöldséget tervezek vetni. Plusz 5 fűszernövényt (ezeket az a középső nagy kuszaság jelöli :D)

  • lilahagyma
  • fokhagyma
  • vöröshagyma
  • póréhagyma
  • retek
  • 3 féle saláta
  • spenót
  • zeller
  • krumpli
  • zöldborsó
  • sütőtök
  • cukkini
  • patiszon
  • padlizsán
  • paprika
  • paradicsom
  • karfiol
  • káposzta
  • sárgarépa
  • petrezselyem
  • uborka
  • bazsalikom
  • oregánó
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • snidling

Pénteken beszántották és elrotálták a földet, és tegnap jutottam el odáig, hogy ültessek is bele valamit. (Konkrétan a borsó, a fokhagyma, a lilahagyma és a vöröshagyma került már földbe.)

Az utakra köveket teszek, már kb. a harmada annak is megvan. Remélem, minden szépen fog növögetni :) Most áztatom a magokat, amiket még nem palántáztam be, ma mindet szeretném beültetni, mert már így is kicsit el vagyok maradva.


Itten van egy kép, ezen már jó sokat gereblyéztünk, meg én szétterítettem a gombatrágyát, ami kb. a harmadomra volt elég. A fölső fele az enyém ennek a darab földnek.



Citromtorta


Ezt a tortát sütöttem az összevont tesó-unokatesó-Vilma-szülinapra. A receptet Mohától lestem, és iszonyú nagy sikere volt. Kicsit mondjuk változtattam a recepten, és piskótalapot tettem a krém alá, meg több mascarponét, tejszínt és joghurtot a krémbe (mondjuk ez csak azért volt, hogy több legyen).


Hozzávalók:

3 tojásból piskóta

50 dkg mascarpone

25 dkg joghurt

10 skg tejföl

5 dl tejszín

4 biocitrom

10 g SPAR-os agar-agar


A készítése megegyezik Moháéval, a piskótát kivéve, ami a megszokott módon történik, én a tortaformában sütöttem, de lapnak is ki lehet kenni. Plusz én a formába töltésnél tettem egy réteg krémet, majd a forma szélét kiraktam citromszeletekkel, és így töltöttem be a maradék krémet. Egy éjszakát dermesztettem. Az agar-agar elkészítése: felforraljuk a citromlevet, beletesszük az agar-agart, majd még 2 percig forraljuk.

Minden másban Moha receptjét követtem.

Én nem szeretem a citromos dolgokat, de ez isteni volt. Sajnos a krém nem lett annyira sima, gondolom még jobban össze kell ismerkednem az agar-agarral, de szerencsére csak látszódtak, de érződni nem érződtek benne a kis csomócskák.



2012. március 17., szombat

Narancsos trüffeltorta


Ezt a tortát (vagy mondjam inkább, hogy ezt a három tortát?) egy ismerősöm kérte a nagymamája 100-adik!!! születésnapjára. A lényeg az volt, hogy egy 100-ast formáljon, na meg az íz: narancsos trüffel. Felmerült a csokibevonat lehetősége is, de elvetettük, mert szerintem annyira nem is illett volna hozzá, meg úgy unalmasabb a kinézete is. Kb. 20-22 szeletes lett a torta.

A kép az valami borzalmas lett, sehogy sem akart normálisan beleférni, aztán végülis valahogy sikerült hátulról-fölülről fotózni, úgyhogy úgy néz ki, mintha épp csúszna le a pultról, de ez van :)


Hozzávalók:

14 tojásból kakaós piskóta


9 dl tejszín

80 dkg étcsoki

(opcionálisan 5 dkg cukor, ha nem elég édes a csokitól)

3 nagy narancs

10 dkg vaj


A krémmel úgy kell számolni, hogy egy éjszakát kell kb. hűteni, tehát én ezt előző este készítettem el. Marha bonyolult: felforraljuk a tejszínt, közben 2 narancsot nagyon alaposan megmosunk és lereszeljük a hétjukat apró lyukú reszelőn, majd késsal még apróbbra vágjuk. Az összetördelt csokival (nálam csokipasztilla...) egy nagy tálba tesszük, majd leforrázzuk a tejszínnel, és addig keverjük, amíg fel nem olvad a csoki. Beleolvasztjuk a vajat is. Másnap, mikor kihűlt, egy órára visszavesszük szobahőre, majd kicsit kihabosítjuk habverővel.

A piskótát én úgy sütöttem, hogy a sütőpapír hátuljára felrajzoltam a számokat, és úgy kentem lapokat, számonként négyet. Így kevés piskóta veszett kárba (illetve nem kárba, mert a gyerekek ilyenkor mindig lecsapnak rá, természetesen mnég azelőtt, hogy befejeztem volna magát a sütést :D). Mikor kihűltek a lapok, élesre vágom a széleket, egymáshoz igazítom a számokat.

A krémet jó vékonyan kentem a lapok közé, mert ez azért mégiscsak egy elég tömény valami. Kívülről is körbekentem krémmel, majd gyártottam csokiforgácsot, és kidekoráltam vele a torát, valamint a harmadik narancsot is felhasználtam dekorációs célokra.



Egykébként a héten átestünk életünk első mentőzésén. Julcsit kellett bevinni, van egy 3 cm-s vágás a fején, nekiesett a fal élének. Szerencésre nem tört be a feje, csak varrni.. illetve ragasztani kellett.



2012. március 10., szombat

Tűzzománc


Voltam ma tűzzománcozni. Eddig is volt minden hónapban, de mivel a fülem nincs kilyukasztva, nyakláncot meg nemigazán hordok, nem mentem, mert hát akkor mit csináljak?

Aztán tegnap a fazekas-szakkörön valaki említette, hogy ő majd csatot csinál. CSATTTT! Abban a pillanatban tudtam, hogy nekem is mennem kell, mert végre értelmet nyert számomra is a tűzzománcozás.



Készítettem tehát egy csatot meg egy kis medált a hugicám szülinapjára. Élveztem, lehet, hogy jövő hónapban is megyek ésújabb csatokat gyártok majd :)



2012. március 5., hétfő

Charlotte


Vilma babazsúrjára készült ez a torta, Farkas Vilmos charlotte-ja alapján, bár igazából a receptet eléggé megváltoztattam.


Hozzávalók:

4 tojásból piskóta
barack/málna lekvár

20 dkg málna
10 dkg fehércsoki
7,5 dl tejszín
10 dkg cukor
2 dkg keményítő


A piskótamasszából kenek egy téglalap alakú lapot, meg egy akkorra kört, ami az aljához fog kelleni. A téglalapot még forrón feltekerem, és így hagyom hűlni. Mikor kihűlt, megkenem vékonyan forró lekvárral, feltekerem, és így hagyom pihenni kb. fél órát. Ezután vékony szeletekre vágom, és egy folpack-al kibélelt félgömbformában szorosan egymás mellé rakom őket.
A málnát összeturmixolom, majd a keményítővel és a cukorral -állandó keverés mellett- felforralom és besűrítem. Kicsit hűtöm, majd a feldarabolt fehércsokit belekeverem. Mikor teljesen kihűlt, felverem a tejszínt, és a kettőt összeforgatom. Belesimítom a krémet a formába, majd lezárom a köralakú lappal. Így mehet a hűtőbe, lehetőleg jó sok időre.

A tetején a két figura Vilma két rongybabája, vagyis a Lencsi-baba páros.



2012. március 3., szombat

Dango torta nr.3.


És ismét egy Dango-daikazoku torta készült, ezúttal sárgában, ezúttal Vilma 2 éves születésnapjára. Julcsi ragaszkodott a "nyaklánchoz", amit ő is segített meggombócolgatni. Vilma meg felvágni segítettm hiszen ő azért már nagylány!

A tesói itt és itt vannak. Már csak nekem nem volt Dango tortám, de majd májusban, a névnapomra csinálok egyet magamnak is. Talán kéket.

Belül csokis piskóta, csokis tejszínkrém.


Hozzávalók:

3 tojásból kakaós piskóta

3 dl tejszín

15 dkg csoki és tejcsoki, fele-fele

ha nem elég édes, plusz porcukor


A piskótamasszából 2 lapot kenek, egy nagyobbat és egy kisebbet. 180 fokon megsütöm őket, közben egy félgömb-fromát (nekem tésztaszűrő) kibélelek folpack-al. Még melegen kibélelem a piskótával. Felolvasztom a csokikat, és visszahűtöm kb 28 fokosra. Felverem a tejszínt, és óvatosan összeforgatom a csokival. Ha kell még bele, szitálok hozzá porcukrot. Betöltöm a tortát, felváltva krém és méretre vágott piskótakör. Az alján kicsit kisebb kört hagyok, mint adná magát, és "visszahajtom" a piskótát, hogy ne teljesen félgömforma legyen. Így dermesztem meg. Kb 5-6 órát hagyom hűtőben. Kívülről lekentem egy kis félretett sima tejszínhabbal, és így burkoltam le sárgára színezett marcipánnal.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...