2011. június 26., vasárnap

MTT torta


Tegnap ünnepeltük a Magyar Tolkien Társaság 9. születésnapját, és az a megtiszteltetés ért, hogy én készíthettem el a tortát, ami kívül fondant, amit kész, utálok, és 20.-szor is megfogadom hogy soha többet. Belül pedig gesztenyés vajkrém van csokis piskótába töltve. Mint ez.


A felirat azt jelenti azt hiszem quenyául (tündéül..) hogy boldog születésnapot! :)



Kávétorta Fannynak


Kedvenc sógornőm kívánsága kávés torta volt a 20. szülinapjára, olyan, amin van csésze. Az én fejemben ez így jelent meg, és mint kiderült, ő is pont így képzelte, szóval örültem :)


Az alapja 4 tojásos kávés-kakaós piskóta, a töltelék pedig mascarponés kávés tejszínkrém. A kávébabok marcipánból készültek.


Hozzávalók a krémhez:


6 dl tejszín (aminek egy részét majd különszedjük a díszítéshez)

25 dkg mascarpone

3 ek instant kávé

ízlés szerint porcukor

3 ek hidegen készíthető pudingpor


A cukrot, a kávét és a mascarponét jóól összekeverem, hogy a kávé feloldódjon. Felverem a tejszínt, kiveszem kb. a negyedét és félreteszem a díszítéshez. A mascarponés krémet beleforgatom a habba, beleszitálom a pudingort, elkeverem azt is, és tádáám, ez volt a nagy ördöngősség.


Fanny másik tortája, amit anyósom készített:

Epres tiramisu :) Nyami.




2011. június 19., vasárnap

Edények


Véget ért a harmadik tizes kurzus is, most jön a nyári szünet a korongozó szakkörön. Gondoltam, megörökítem, amiket eddig készítettem. Ha időrendi sorrendbe állítanám őket, szépen lehetne látni a fejlődést, remélem egyszer majd profibb edények is kikerülnek majd a kezem alól, mert nagyon élvezem gyártani őket :)


A nagy közös képről lemaradtak:


Veteményes 2.


Megint fotóztam a veteményesben :) Most mondjuk nem volt olyan szépen kigazolva, de szerencsére még nem vészes, majd valamelyik nap kigazolom.

Szépen növöget minden, a hagyma már láthatólag tök nagy, eper is érett sok.








2011. június 17., péntek

Rózsavíz


Még tavasszal kitaláltam, hogy ilyet is kéne készíteni, és most véghez is vittem a tervet :)


Hozzávalók:

1 naagy tál illatos rózsaszirom

4,5 dl tisztított/forrás/ásvány -víz


A rózsaszirmok felét egy üvegtálba teszem, ráöntöm a vizet, majd gőz fölött egy óráig főzöm. Jól kinyomkodom a rózsaszirmokból a nedvességet, majd mehet a vízbe a második adag, amellyel ugyanígy járunk el. A végén apró lyukú szűrőn tiszta üvegekbe töltjük.



2011. június 16., csütörtök

Korvapuusti


Tegnapelőtt este sültek ezek a péksütik, hogy legyen mit reggelizni (tegnap). Persze a reggelt már a felük se érte meg :)

Ez egy finn péksüti, a neve jelentése "füles", mármint fülre adott pofon :D

Én imádom, Finnországban folyton ezt ettem, meg itthon is szoktam csinálni.


Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

1 tojás + 1 kenni

2,5 dkg élesztő

1 dl cukor

1 ek kardamom

75 dkg vaj + valamennyi kenni

fahéjas cukor szórni

darabos cukor a tetejére


A tészta összeállítását már leírtam itt. Ha ezzel megvagyunk, kinyújtuk fél cm vastagra, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral, és feltekejük. Ferdén darabokra vágjuk a rudat úg, hogy mindig a másik irányba dőljön a kés, mint az előzőnél.



A keskeny felüket felfelé fodítva középen benyomjuk a tésztát, majd kelesztjük még 10 percet. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Még egyszer benyomjuk a sütik közepét, lekenjük tojással, és megszórjuk a szórócukorral (rae sokeri).


Hamar, 10-15 perc alatt megsülnek. Egy jó pohár tejjel tálaljuk, az nagyon illik mellé :)





2011. június 15., szerda

Fűszeres cseresznyelekvár

Annyi cseresznyét szedtünk, hogy már kínomban lekvárt főztem abból, amivel már nem tudtam mit csinálni. Pedig eredetileg nem terveztem főzni idén, csak baracklekvárt.. Azóta meg még Panka levendulás-rózsborsos eperlekvárját is kipróbáltam. Ennyit a terveimről :)

A kép borzasztó lett, de nem tudtam jobbat csinálni, mert lemerült a gép.

Kemény két közepes üvegnyi lett.


Hozzávalók:

2 liter (igen, hülye vagyok) magozott cseresznye

10-15 dkg cukor

1 lapos ek őrölt gyömbér

1 lapos ek őrölt fahéj

1 lapos ek őrölt szegfűszeg

1 lapos ek ánizs

fél tasak agar-agar


Mindent jól összefőzünk, én megtrumixoltam kicsit a cserit, hogy azért ne csak darabok alkossák már a lekvárt. Mikor már a fele leve elfőtt, hozzákevertem az agar-agart, főztem még 2 percig, majd kiadagoltam az üvegekbe. A szájukra aztán ment a celofán meg a gumi, rá a nátrium-benzoát, rá a kupak. Fejjel lefelé még álltam 5 percet, majd irányba vették a száraz dunsztot.

Isteni íze van, szerintem ránott camamberthez biztos, hogy ki fogom próbálni.





2011. június 14., kedd

Villanykörte torta

Ez pedig a villanykörte-mániás 3 éves Bendének készült, és nagyon tetszett neki, mondta is, hogy ha felvágjuk, el fog törni, és hogy ő mindenképpen a foglalatot kéri :)


3 tojásos kakaós piskótalapot sütöttem, ez elég is volt a formához. Kakaós tejszínhabbal van töltve, marcpiánnal burkolva.




Nyuszis torta

Ez a torta Bojta-baba első szülinapja alkalmából készült. Nagyon szereti a nyuszikat, meg a lufikat is, bár ezt én nem tudtam, mikor rátettem az oldalára őket.

Belül kakaós piskóta, és cseresznyés-vaníliás tejszínhab van. A borítás marcipán.


Bodza likőr

Igen, még mindig a bodzamánia. Nem tehetek róla, nagyon imádom a bodzát :)



Hozzávalók:

3 dl víz

2,5 dl vodka

5 bodzavirágzat

10 dkg cukor


A vízből, cukorből szirpot főzök, leforrázom vele a bodzát, majd ezt hagyom állni egy-két napot. Eztán hozzáadom az alkoholt, és így is hagyom még állni 2-3 napot, amíg jó bodzás íze nem lesz. Nem nagy ördöngősség, de marha finom :) Nekem legalábbis.

Férjuramnak meg már elege van a bodzából :D



2011. június 13., hétfő

Epres-bodzás fagyi

Ismét bevetésen volt a fagyigép. Kitaláltam, hogy sokkal sokkal sűrűbb fagyilevet fogok csinálni, és akkor talán sikerül neki fagyit csinálni. És sikerült :)

A tervezett elfogyasztási időpont előtt 4 nappal kezdjük a készítését. Lassú.



Hozzávalók:

5 bodzavirágzat

15 dkg eper

3,5 dl tej

2,5 tejszín

1 tojássárgája

5 púpos ek cukor

1 ek vaníliás cukor

3 ek agar-agar / 2 ek zselatin

1 ek szójalecitin

fél dl víz


A tejet felforralom, beleteszem a bodzát. Ha kihúlt, mehet a hűtőbe 3 napra. Ezután újra elővesszük, hozzáadjuk a cukrot, a tejszínt, a tojássárgáját, az agaragart és a megturmixolt epret. Gőz fölött 70 fokosra melegítjük, és 10 percig ezen a hőfokon pasztőrözzük. Ezt persze csak az tudja ilyen pontosan mérni, akinek van maghőmérője (vagy hús), szóval valami hasonlót próbáljon elérni az, akinek nincs. Közben a vízet forraljuk fel, és oldjuk fel benne a szójalecitint (Herbáriában kapni).

Ezután szűrjük le a levet, és jól keverjük hozzá a lecitint, ezzel emulgeálva a katyvaszt. Ami azért lesz jó nekünk, mert a zsiradék nem fog a tetejére gyűlni pihentetéskor.

Megint szűrjük át, majd próbáljuk meg egy óra alatt kb. 4 fokosra hűteni. Én ezt hideg vízfürdőben való kevergetéssel értem el.

Ha ez megvan, legalább 4 órát pihentessük hűtőben. Ezalatt sűrűsödni fog, érnek össze az ízek, és a pihentetett fagyi egyébként is jobb állagú lesz.


Ha eleget pihent, mehet a fagyigépbe. Úgy 15-20 perc alatt kéne elérni a krrréémes fagyi állagot. Ha ez megvan, kanalazzuk át egy fagyisdobozba, és fél órára tegyük mélyhűtőbe. Ezután szépen lehet gombócolni :)

Ha nem csak fél órát áll -18 fokon, akkor fogyasztás fél órával előtt érdemes átpakolni a hűtőbe, hogy ne kő legyen, hanem fagyi.


Na ez elvileg a hivatalos fagylaltkészítési menet, tankönyv szerint. A recept már saját :D


2011. június 12., vasárnap

Cseresznyés kalácslepény


Tegnap anyóspajtással szedtünk vagy 6 ládányi cseresznyét, gondoltam, a mai sütihez máris felhasználok belőle valamennyit. Egyébként a süti a saját, talán kissé kései konfirmációmra készült.

Az ötlet szerintem tudatalatt Limarától van, mert nála láttam a napokban hasonlót, de a recept a finn kalácstésztából indult ki.



Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

1 dl cukor

1 tojás

1 kk kardamom

1 ek fahéj

2,5 dkg élesztő

7,5 dkg vaj

pici só


30-40 dkg cseresznye

szórócukor

tej lekenni


A tejet kissé megmelegítjük, feloldjuk benne az élesztüt, a cukrot, hozzákeverjük a tojást és a fűszereket. Letakarjuk, és felfuttatjuk az élesztőt.

A lisztet elkeverjük a sóval, majd összegyúrjuk a folyékony kotyvalékkal. Összedolgozzuk, gyúrjuk egy kicsit, majd hozzágyúrjuk a nagyon puha, vagy esetleg felolvasztott és lehűtött vajat. Jól összedolgozzuk, simára gyúrjuk.

No, így készítenek a finnek kalácsot. (Oké, nekik 1 ek. kardamom van benne és nincs fahéj, legalábbis a klasszikus recept alapján).

Meleg helyen kelesztjük 20 percig, átgyúrjuk, majd ismét 20 percig kelesztjük. Ezután kinyújtjuk, tepsibe fektetjük, belenyomkodjuk a kimagozott cserit. Letakarjuk, és 15 percig hagyjuk kelni, aztán begyújtjuk a sütőt 180 fokra. Mielőtt beraknánk sülni, lekenjük tejjel a tetejét, és megszórjuk a szórócukorral.

Kb. 10-15 perc alatt meg is sül. Messziről úgy néz ki, mint egy sima bögrés kevert tésztájú süti :)





2011. június 10., péntek

Kifli

Tegnap este sütöttem őket, hogy legyen mit reggelizni :) Nem először sütök kiflit, sőt, igazából már baromi sokszor sütöttem, csak eddig valahogy nem jutott eszembe lefotózni. Most meg (szerdán) elkészült egy kancsóm is, így összepárosítottam :)



A recept kábé egy az egyben Mohától van, csak annyit módosítottam, hogy az öregtésztát "felélesztem", mint ő a kenyérnél. Ja meg én úgy formázom őket, hogy nyújtok egy naagy kört, és 12 cikkre vágom, az aljukat középen kicsit bevágom, és így tekerem föl. Mint a croissant :)




Bodzaszörp télire

Idén is befőztem egy kisebb adag bodzaszörpöt. Csak azért nem nagyobbat, mert más szörpöket is tervezek eltenni, és mindenből 10 liter azért egy kicsit sok lenne. Főleg, hogy egy fél liter szörpből lesz vagy 3-4 liter ital :)



Hozzávalók:

2 "auchanos" szatyornyi bodzavirágzat (ne egyszerre szedjük le)

2 kg cukor

5 liter víz

3 citrom


Az egyik kiló cukorból és a vízből szirupot főzünk. Közben az egyik szatyornyi bodzát átnézzük, legyen bogár és szennyeződés mentes. aki akarja át is moshatja, de én nem szoktam, mert kevésbé intenzív íze lesz. Ha megvagyunk, készítsük ezt be egy nagy (nekem 9 literes) fazékba. Szeleteljük fel a citromot. Ha felforrt a szirup, öntsük nyakon vele a bodzát. Ha kissé kihűlt, mehet a citrom is bele.


Ezt így lefedve hagyjuk állni 2 napig, majd szűrjük le (tehát a citrom se maradjon!), adjuk hozzá a másik kiló cukrot, forraljuk fel, majd öntsük nyakon vele a második szatyornyi bodzát. Ezt megint hagyjuk 2 napig állni, majd egy újabb szűrés-forralás után adagoljuk üvegekbe.


Én úgy szoktam, hogy a celofán tetejére szórok egy kis nátrium-benzoátot, és elvileg nem kerül a tartósítószer a szörpbe, mégis eláll. De ezzel tudom, nem találtam fel a spanyolviaszt :)




2011. június 7., kedd

Mentás bodzaszörp


Ezt mostanában többször is elkészítettem, meg igazából nem nagy kunszt, csak az ötlet miatt teszem fel ide, hátha valakinek még nem jutott eszébe. Szerintem nagyon érdemes kipróbálni, nagyon jó kis kombináció :)

Ez csak egy üdítő, tehát nem egy szirup, de (biztos) annak is el lehet tenni.


Egy kancsóhoz:

3 nagy bodzavirágzat

1 ág menta

citromkarikák (nekem ebből kimaradt mert nem volt itthon, helyette citromfüvet tettem bele, és úgy is nagyon jó)

ízlés szerinti cukormennyiség

1 l víz


A cukorból és a víz harmadából szirupot főzünk, a bodzát a kancsóba tesszük, majd leforrázzuk a sziruppal. Mikor kihűlt, egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap hozzáadunk minden mást.



2011. június 4., szombat

Bonbon gyár


Na mára kellett megcsinálnom a sok-sok bonbont. Hat féle tölteléket készítettem: bodzás, mentás, citromfüves, narancsos-kávés, mézes, gyömbéres-citromos. Összesen 37 deka lett :) Valamiért az étcsoki nem akart rendesen temperálódni, pedig kétszer is megcsináltam. De nem lett vészes...

Az elkészítésük egyezik a fönt linkelt bonbonokéval :)



Mentás:

0,6 dl tejszín

4 dkg étcsoki

1 ek cukor

2 ág menta


Az első 3 hozzávalót összefőzzük, majd beletépkedjük a mentaleveleket, és hagyjuk állni 1 napot, Másnap felolvasztjuk, leszűrjük.



Lime-os-gyömbéres:

0,6 dl tejszín

4 dkg fehércsoki

2 kk őrölt gyömbér

1 kk limelé


A tejszínt összefőzzük a fehércsokival, majd beleszitáljuk a gyömbért. Mikor kissé kihűlt, hozzákeverjük a citromlevet.



Mézes:

0,6 dl tejszín

4 dkg fehércsoki

2 ek méz


A hozzávalókat összefőzzük, kicsit besűrítjük.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...