2010. december 27., hétfő

50-es feketeerdő torta


Ez is anyukámnak készült, kb. 30 szeletes torta. A recept ugyanaz mint itt, csak kb. négyszer annyi kell mindenből. A piskóta 14 tojásból készült.

Croque en bouche


Magyarul: ropog a szádban (ejtsd: krokambus). Anyukám 50-es szülinapi bulijára készült. Égetett tészta-puffancsok cukrozott tejsíznhabbal töltve.


Hozzávalók:


15 dkg liszt

1,5 dl víz

15 dkg olaj

csipetnyi só és cukor

5-6 tojás


A vizet az olajjal, sóval és cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a lisztet, csomómentesre keverjük. Pár percig még kevergetjük a lábosban, majd egyenkéne hozzákeverjük a tojásokat. Csillagcsöves nyomózsákból kis adagokat formázunk a sütőpapírral bélelt tepsire, és 220 fokon, jó gőzös sütőben aranybarnára sütjük őket. Kb. háromszorosukra nőnek.

Mikor kihűltek, kicsi lyukú csővel megtöltjük őket tejszínhabbal. Cukrot olvasztunk, és ebbe mártjuk bele őket, és így piramist építünk. Ezután villával nyúlunk a cukorba, és "behálózzuk" a priamist (ez a képen sajnos nem látszik túl jól).

Nagyon finom :)



Szaloncukrok


Idén úgy döntöttem, hogy saját készítésű szaloncukrunk lesz Karácsonykor. A töltelékeket Orsitól lestem el, és szaloncukor formát adtam nekik. Csomagoláskor először zsírpapírba tekertem, hogy ne zsírosodjon át a csomagolás.

Készült diós és kókuszos verzió.





Mignonok


Anyukám szülinapi kívánsága volt, hogy csináljak neki mignont. Még nem csináltam soha korábban, és hát olyanok is lettek. Ronda, de finom :) Négy félét csináltam, mindegyikből hármat.

6 tojásból sütöttem sima piskótát egy szögletes tepsiben, majd 3 lapra vágtam. A krémekhez csináltam egy aranykrémmel dúsított vajkrémet:


Hozzávalók:


0,5 l tej

35 dkg cukor (én csak 25-öt tettem)

5 dkg vaníiliás pudingpor

3 tojássárgája

40 dkg vaj


A tej nagyrészét a cukorral felforralom, közben a maradék tejet, a tojássárgákat és a pudingport simára keverem, majd hozzákeverem a forrásban lévő tejhez. Besűrítem, és hozzákeverem a vaj harmadrészét. A maradék vajat kihabosítom, és összekeverem a kihűlt krémmel.

Ezt ízesítettem és darált dióval, kávéval, tejjel leforrázott (és kihűtött) kókusszal, és citrommal. Ha valaki attól félne, hogy pudingízű lesz, elárulom, hogy nem :)

A piskótát 4 részre osztottam, és egyenként betöltöttem a különféle krémekkel, majd így vágtam (hűtés után) további 3-3 részre őket. Jól megdermesztettem hűtőben, majd forró baracklekvárral lekentem, és ezután húztam át színezett (vagy a kókuszos esetén színezetlen) fondánnal. Hát, nem lett valami szép, de én ezt a gyakorlatlanságom mellett a fondán nem túl jó minőségének számlájára is írom.



Csokis croissant


Mostanában sikerül a blundel tészta, és ennek igen örlüök. Készült azóta sima croissant is, csak nem fotóztam. A tésztát nem ugyanúgy csinálom már, mint még a tiroli rétesnél, hanem csak simán egy darab vajat/margarint használok vajas rész gyanánt.


Hozzávalók:


50 dkg liszt

3 dkg vaj

5 dkg porcukor

2 tojássárgája

2 dl tej

2 dkg élesztő

pici só

reszelt citromhéj, vaníliás cukor


"Vajas rész":

27 dkg vaj/margarin, lehetőleg egy darabban


+ étcsoki


A vajas rész hozzávalóját kivéve a többiből sima tésztát gyúrunk, majd kicsit megkelesztjük. A Triloi rétesnél leírtak szerint hajtogatjuk.

Egy hosszú csíkot nyújtunk a tésztából, és egyforma háromszögeket (egyenlő szárú) vágunk ki. mindegyik alját kicsit bevágjuk, és efölé tesszük a csokit. Lehet olvasztva, vagy kicsi darabokban. Feltekerjük, kelesztük, majd egész tojással lekenjük. 200 fokon sütjük, majd mikor kihűlt, olvaszott csokival spineljük.





Eszterházy torta


Ebből időközben kettő is készült, egy anyukámnak, egy ismerősnek. Egyik 8 szeletes lett, a másik 16.

A 8-ashoz írom a receptet, az készült később.


Hozzávalók:


A tésztához (kicsihez 5 tojás, nagyhoz 8)

1 tojásfehérje

1,5 dkg liszt

1,5 dkg darált dió

2 dkg cukor

A tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk, ehhez forgatjuk hozzá a liszttel elkevert diót, és 5 kerek lapnak kikenve megsütöm 180 fokon.


A kérmhez (kicsi tortához):

5 dl tejszín

2 tojássárgája

3,3 dl tej

4,6 dkg vaníliás pudinpor

3 dkg cukor

porcukor ízlés szerint a tejszínhabhoz

cukrozott gyümölcsök (én mediterrán mixet használok)



A tej 2/3-át a cukorral felforralom. Közben a maradék tejet, a tojássárgákat és a pudingport simára keverem, majd a forrásban lévő tejhez keverem, csomómentesre. Kihűtöm, majd szűrőn átpasszírozom.

A tejszínhabot felverem keménnyé, az egyik harmadát félreteszem, a többihez hozzáforgatom a(z előzőleg kicsit habbal lazított) pudingot, és a gyülőlcsöket. A félretett habhoz porcukrot keverek.

A legszebben sikerült lapot áthúzom fondánnal (lehet olvaszott fehércsoki is), majd gyorsan olvasztott csokival párhuzamos csíkokat húzok rá, és felváltva egyik majd másik irányból merőlegesen késsel végighúzok rajta finoman.

A lapokat összetöltöm, és körbe bevonom tejszínhabbal. Az oldalát lehet panírozni dióval, szeletelt mandulával...




Nagyon csokis csokitorta



Ezt a tortát egy ismerős szülinapjára kérte a férje, nagyon csokisan. A recept ugyanaz mint itt, csak több csokival készült, és feleakkora adagból (4 tojásos piskóta). A díszítéshez csokit temperáltam, azzal vontam be. Alul kicsit paníroztam tortadarával, és készítettem hozzá pasztillákat is. Sajnos a fotózás csak akkor jutott eszembe, mikor már a dobozban volt :)



Kihagyás

Na, jó sokáig nem írtam. Ez nem azért volt, mert nem sütöttem, hanem azért mert nem volt érkezésem, hogy blogba foglaljak mindent. Most amikről készült fotó, feltöltöm, bár nem hiszem hogy sorrendben, mert arra nár nem emlékszem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...