2010. május 29., szombat

Kindercsokis torta



Ezt még vasárnap sütöttem, Julcsi lányom 2 éves szülinapjára. Mindenkinek nagyon ízlett :)


Hozzávalók (a kicsi tortához):

5 tojás

5 dkg cukor

10 dkg liszt

2,5 dkg instant kakaópor

KRÉM:

5 dl tejszín

1,5 csomag kindercsoki (a nagyobbik csomag)

a maradék fél csomag a díszítéshez


Elkészítem a piskótát, a kakaóport a liszthez szitálva adom hozzá. Felolvasztom gőz fölött a kindercsokit, hozáákevergetek 1 dl tejszínt, lehűtöm. A maradék tejszínt habbá verem, a harmadát különveszem, megédesítem porcukorral. A lehűtött kindercsokis tejszínt is felverem amennyire tudom, majd hozzákeverem a kétharmad habhoz. A piskótát 3-ba vágom, betöltöm a kinderes krémmel, hagyok valamennyit a szélére. Körbekenem, tortafésűvel becsíkozom. A cukrozott tejszínhabbal + a maradék csokival feldíszítítem.




Mézes-fokhagymás zsömlék


Ezt tegnap találtam ki, miközben kenyeret sütöttem. Ugyanis abba valamiért kis cukor helyett kis mézet tettem, közben pedig a nagyobbik lányom egy fokhagymát operált. És akkor arra gondoltam, hogy egy mézzel és fokhagymával készült kenyér/zsömle/bármi finom lehet, úgyhogy sütöttem ezt is.


Hozzávalók:


50 dkg liszt

3 dl tej

25 g élesztő

5 dkg méz (nálom most vadgesztenye volt kézél)

5 gerezd fokhagyma (de legközelebb többet fogok beletenni)

1 ek só


A tejben feloldom a mézet és az élesztőt, meglangyosítom, kis lisztet szórok a tetejére, felfuttatom. A sót elkeverem a liszttel. A fokhagymát belenyomom a kész kovászba, majd összegyúrom a tésztát. Kelesztem, átgyúrom, kelesztem. 8 egyenlő részra osztottam a tésztát (nálam 107 grammosak lettek kábé), zsömlét formáztam belőlük, és 200 fokon megsütöttem.



2010. május 25., kedd

Rákóczi túrós



(Nagyjából) cukrászrecept alapján, rácsos tetővel.

Hozzávalók:

21 dkg liszt
14 dkg vaj
7 dkg porcukor
(1 tojássárgája)
vaníliás cukor, reszelt citromhéj

1 kg túró
8 dkg búzadara
20-30 dkg cukor
4 tojássárgája
mazsola
vaníliás cukor, reszelt citromhéj

3-4 tojásfehérje
6-8 dkg cukor
pici só

porcukor
forró baracklekvár

Összegyúrom a tésztát, hűtőbe teszem pihenni, minimum fél órára. Közben elkészítem túrótölteléket (mindent összekeverek). A tésztát kinyújtom kb 4-5 mm vatsagra, megszúrkálom villával, 180 fokon kicsit elősütöm. Ha kihűlt, megkenem forró baracklekvárral. Ha ez bőrt kapott egyenletesen rásimítom a tölteléket, 160 fokon tovább sütöm. Ha a szélei megbarnbulnak, akkor kiveszem. Felverem a tojásfehérjét pici sóval, három részletben hozzáadagolva a cukrot. Habzsákba teszem, és a kihűlt túróra rácsokat (vagy bármi mást) rajzolok. Ezt kb 100 fokon szárítom, míg kicsit barnás lesz. Ha kicsit kihűlt, rászitálok vékonyan porcukrot, és a közöket kitöltöm forró baracklekvárral.


2010. május 15., szombat

Bili

Julcsi tegnap már belepisilt egyedül a bilibe, tegnapelőtt pedig kétszer! És ma is biztos belepisilt volna, csak egész nap nem voltunk itthon.

De minden esetre nagyon meséli mindenkinek, hogy "pisiitem" meg hogy "síí a bili" vagy "bili síí". :)

Csokis keksz


Ma volt a Csillagünnep a Nagykovácsi Református Gyülekezetben. Azaz most rakták fel az épülő templomra a tornyot csillaostúl, ezt ünnepeltük, erre sütöttem a kekszeket. Meg a pogit is. Sima linzertészta csokibamártva.


Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porckor

1 tojássárgája

vaníliás cukor, reszel citromhéj


A hozzávalókat összegyúrom, hűtőbe teszem minimum 1 órára (ha margarinnal dolgozom, fél is elég). Aztán kinyújtom, kiszaggatom. Nálam szivecskék lettek most. Megsütöm 180 fokon, és ha kihűlt, csaokibamártom őket, vagy nem, vagy félig.


Pogácsa



Anyukámtól tanultam a receptet. Nagyon finom. Most csak fehérlisztből csináltam, sajtosan. De nagyon jó félig teljes kiörlésű lisztből is, meg százámosan, mákosan, köménymagosan...


Hozzávalók:


50 dkg liszt

25 dkg vaj

1 tojás

1 ek só

1 kis pohár tejföl

kicsi tej

2 dkg élesztő


Az élesztőt felfuttatom a langyos tejben, közben a vajat elmorzsolom a lisztben. Mindent összegyúrok, szép sima tésztát gyúrok belőle, ha kell adok még hozzá lisztet. Kinyújtom, majd 3-ba hajtom, majd félbe. Fél órára hűtőbe teszem, majd megismétlem a hajtogatást. Fél óra hűtőben, majd mégegy hajtogatás. Kinyújtom (amilyen vastagra akarom, attól is függ persze, hogy mekkora pogikat akarok). Megkenem tojással, szórom, szaggatom. 180 fokon szép barnára sütöm.



Diós medvehagyma pesto


Innen indultam ki, csak kicsit változtattam az arányokon. Tésztával ettük, nagyon finom! Kb. 2 ilyen képen látható üvegnyi lett.

(valamiért nem linkeli az "innen"-t, de itt a link: http://www.kulinarisvilag.hu/hun/receptek/medvehagyma+pesto)


Hozzávalók:

1 csomag medvehagyma

5 ek mindenféle olajos mag (nálam: dió, kesdió, mandula)

6 ek reszelt parmezán, vagy hasonló sajt

olívaolaj, anemmyit felvesz (1-2 dl)


Az olajosmagvak közül nálam a dióból lett a legtöbb. A magokat szárazon kicsit megpirítom, a sajtot lereszelem, a medvehagymát kicsit felaprítom, majd mindent összeturmixolok, az olajat apránként csurgatom hozzá.




2010. május 12., szerda

Kétszer sült kurmpli



Hát ez úgy történt, hogy fogalmam nem volt mit főzzek, mert nem voltam vásárolni, a férjem meg beteg, és ilyenkor nem eszik. Így az egész másfél adag lett (nekem és a 2 éves kislányomnak pont elég volt).


Hozzávalók:

8 közepes krumpli

2 paradicsom

fél csokor petrezselyemzöld

reszeltsajt a tetejére


Megpucolom a krumplit, felvágom, és megsütöm sültkrumplinak. Közben vékonyra szeletelem a paradicsomot, megreszelem a sajtot, felvágom a petrezselyemzöldet. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A kész sültkrumplit beleteszem egy tálba (nálam lasagnás tál volt), megsózom, borsozom, belekeverem a petrezselyem felét. ráfektetem a paradicsomokat, megszórom a sajttal és a maradék petrezselyemmel. Addig sütöm amíg a sajt szépen megbarnul. Tejföllel tálalom.


2010. május 11., kedd

Gesztenyebonbonok


Nagyon egyszerű, nagyon finom, és gyors is. Plusz félkész állapotban lefagyasztható, hirtelen vendégek esetén tök jó :)


Hozzávalók:

gesztenyemassza

rum

meggyaroma (elhagyható)

porcukor

étcsoki / tortabevonó



Minden ízlés szerinti mennyiségben. Kiengedem a masszát, villával összetöröm, hozzáadom a többit, kivéve csoki. Csillagcsöves nyomózsákba töltöm, és kis bonbonokat nyomok ki. Jól megfagyasztom, majd olvasztott csokiban kimártom őket.


Ünnepi málnatorta



Végülis ez is saját recept lett, csak az alapötlet származik a Varázslatos torták című könyvből.


Hozzávalók:


Piskóta:

4 tojás

8 dkg cukor

11 dkg liszt

1 dkg kakaópor


Omlós tészta:

10 dkg darált mandula

11 dkg liszt

14 dkg vaj

7 dkg porcukor

vaníliás cukor, reszelt citromhéj ízlés szerint


Krém:

7 dl tejszín

30 dkg málna

ízlés szerinti porcukor




Először összegyúrom az omlós tészta anyagait, hűtőbe teszem leaglább 1 órára. Közben elkészítem a piskótát, hagyom kihűlni. Kinyújtom az omlóstésztát, kiszúrom a tortakarikával, 180 fokon megsütöm. Mikor mindkettő tészta kihűlt, kettévágom a piskótát, és elkészítem a krémet. A málnát összeturmixolom, édesítem. Felverem a tejszínt, és lazán hozzákeverem a málnát (egy részt málna nélkül hagyok, csak cukrozom). Betöltöm a tortát: alulra és felülre kerülnek az omlós lapok, középre meg a két piskóta. Körös-körül bevonom tejszínhabbal, körbehúzom tortafésűvel, tejszínhabrózsákat nyomok körbe (én 20-at mert sokan voltunk). A csokipasztillákat jó előre elkészítettem, hogy rendesen megdermedjenek. A marcipánt meggyaromával színeztem meg. Ezek csak az utolsó pillanatban kerültek a tortára, mert a hűtőben megizzadtak volna.




Mini isler és linzerkarika


Ez egy félig cukrász, félig saját recept. Eredetileg sima sárgalinzerből csinálják (a teasütiverziót), a nagyokat meg barnából, tehát tartalmaz olajos magvat (diót), de ez csak a liszt 10%-át teszi ki. Nálam ez a liszt 1/3-ádvá nőtt. 


Hozzávalók:

20 dkg liszt

10 dkg darált dió

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojássárgája

vaníliás cukor, reszelt citromhéj ízlés szerint.

--

baracklekvár

étcsoki vagy tortabevonó

porcukor



A tészta hozzávalóiból egynemű tésztát gyúrok, minél gyorsabban. Hűtőben pihentetem minimm egy órát, majd 2-3 mm vékonyra nyújtom. Kiszúrom őket a kívánt formára, 180 fokon sütöm (nagyon gyors!). A linzerkarikák tetejét még forrón leszórom porckorral (szitából). Mikor kihűltek kettőt-kettőt összetöltök forró baracklekvárral. Az islereket kimártom csokiban.


Almáspite


Egy sima linzertésztával készült almáspite, semmi extra.


Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg vaj / margarin

10 dkg porcukor

1 tojássárgája

vaníliás cukor, reszelt citromhéj ízlés szerint


TÖLTELÉK:

2 kg alma

ízlés szerint: cukor, fahéj, citromlé, dió...

2-3 ek keményítő



A tészta hozzávalóiból gyorsan egynemű tésztát gyúrok, majd minimm fél órára hűtőbe teszem, de jobb ha egy éjszakára. Az almát lereszelem, kinyomkodom a levét, elkészítem a tölteléket. A tésztát 2 egyenlő részre osztom, az egyik felét kinyújtom kb fél centisre (vagy ahogy a család szereti), megszúrkálom villával, majd 180 fokon elősütöm. aztán lekenem baracklekvárral vékonyan: vagy úgy, hogy forró a tészta, vagy úgy, hogy forró a lekvár (hogy bőrt kapjon). Mikor kihűlt, ráteszem a tölteléket, kinyújtom a második tésztaadagot, rásimítom. Lekenem egész tojással, tortafésűvel rácsozom (vagy más mintával díszítem), megszúrkálom villával, és sütöm 180 fokon, amíg szép színe nem lesz.


2010. május 10., hétfő

Csokis kókuszkockák


Eredetileg tejszínes csokiroládot akartam csinálni, aztán kókuszosat. Da aztán eszámoltam a tejszínadagot és sok lett a tejszínhab, a piskóta meg túl merev lett, mert elfelejtettem felgöngyölíteni előzőleg. Így született a kókszos kocka.


Hozzávalók:

Piskóta:

5 tojás

10 dkg cukor

11 dkg liszt

1,5 dkg kakaópor


Krém:

6 dl tejszín

ízlés szeritni kóksztejpor

ízlés szerinti porckor

2 tábla étcsoki vagy tortabevonó



Elkészítem a piskótát. A kakaóport a liszthez keverve adom hozzá. Kb 10-15 perc alatt megsül, mehet kicsit magasabb hőfokra, 170-180 fokra.

Mikor kész, lelisztezem a tetejét és ráborítom egy tálcára (én sütőpapírra). Így hagyom kihűlni. Félbevágom, egyformára igazítom őket, és az egyik felét áthúzom csokival, hagyom megdermedni.


A kókusztejport feloldom a tejszín egy részében, amit felverek amennyire tudok. A többi tejszínt is felverem, lazán összekeverem a kettőt. A krémet a csokitlen piskótára kenem, és a tetejére jön a csokis lap. Hagyom dermedni, majd forró késsel vágom fel.




Könnyű sós teasütemény



Na ez az (iiletve ezek azok) amiket sajnos a mirelit leveles tésztából csináltam. Nagyon nem kell magyarázni az elkészítésüket. Kiengedtem a tésztát, 1-2 mm vékonyra nyújtottam, lekentem tojással. A szezámosat átterítettem a tepsibe, megszórtam sóval és szezámmaggal, pizzavágóval kockákra vágtam, így ment a 210 fokos sütőbe. Kb 5 perc alatt sült meg.


A sajtos masnihoz lereszeltem valamennyi sajtot, összekevertem kis liszttel, megszórtam a tésztát. Ezután pizzavágóval kb. 2x5 cm-s téglalapokat vágtam, és ezeket megcsavarva tettem a tepsibe. Ugyanúgy sültek mint a kockák, talán picit több ideig.




Sós vágott teasütemény




Ez egy elég egyszerű, gyors és finom sütemény. Én az eredeti cukrásztankönyv szerinti recept alapján készítem.


Hozzávalók:

50 skg liszt

30 dkg vaj/margarin (én felesbe szoktam)

150 ml tejszín (tapasztalataim szerint mindegy milyen)

3 tojássárgája

2 dkg só

szórásra: mák, szezámmag, köménymag, reszeltsajt, stb...


A vajat elmorzsolom a liszttel. A tejszínben feloldom a sót, és hozzákeverem a tojássárgákat, majd hozzáöntöm a liszthez. Jól összegyúrom, majd kinyújtom kb 1-1,5 cm vastagra. Lekenem tojással, lehet mintázni a felületét (de ez nem nagyon látszik meg a kész süteményen általában), majd szórom. Ha sajttal szórom, érdemes a lereszelt sajthoz egy kevés lisztet keverni, így nem tapad össze a sajt, szép egyenletes lesz.


Eztán letakarom és hűtőbe teszem min. egy órára. Ha kipihente magát, begyújtom a sütőt 200 fok körülire, és felvágom a tésztát azonos méretű kockákra / téglalapokra / rombszokra, de akár kiszúrni is lehet. A visszamaradt tésztából én rudacskákat szoktam sodorni, és azt is megsütöm. Gyorsan sül. Akkor jó, ha a tetején kezd megbarnulni, ez olyan 5-10 perc.



Keresztelő



Tegnap volt Vilma keresztelője. Elég jól sikerült azthiszem. Voltunk vagy negyvenen, ami a lakásban is és a kis templomban is elég soknak bizonyult! De azért elfértünk.

Sütöttem 6 féle süteményt meg egy tortát. Volt almáspite, mini isler meg linzerkarika, csokis kókuszkocka, sós vágott teasütemény, szezámos kocka és sajtos masni (ez utóbbi két süti szégyenszemre mirelit leveles tésztából készült, de majd legközelebb...). A torta pedig Ünnepi málnatorta volt a Varázslatos torták c. könyből, eléggé sok változtatással, szóval tulajodonképpen csak az ötlet volt onnan.



2010. május 5., szerda

Kezdődik!

Elhatároztam hogy indítok egy blogot, mert ilyen kedvem van. Azt hiszem nem lesz kifejezett témája. Sütés, főzés, varrás, növénykéim, gyerkőcök, mindenféle... De főleg sütés. Eléggé főleg.

Írok magamról pár szót. Eszter vagyok, Nagykovácsiban élek családommal, ami rajtam kívül a férjemből és (egyenlőre) két gyerkőcömből áll, akik: Julianna (mindjárt 2 éves), és Vilma (2 hónapos). Nagyon szeretik egymást :) (Illetve Julcsi Vilmát biztosan).

Az egész család vegás egyébként.

Valamint: a mindenféle gasztroblogok olvasgatása, nézegetése hozta meg a kedvem a blogoláshoz, úgyhogy hajrá én! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...